НОВИНИ

Основните политически сили за отстраняването на Валери Жаблянов

В ефира на БНТ Димитър Главчев от ГЕРБ, Станислав Владимиров от БСП, Волен Сидеров от ОП и Хамид Хамид от ДПС коментираха отстраняването на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание и наложеното вето на президента върху Закона за банковата несъстоятелност.

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 22.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 03:14 мин.
По света

Димитър Главчев, ГЕРБ: Елементарно е да казваме, че отстраняването на Валери Жаблянов е реванш

Елементарно е да казваме, че отстраняването на Валери Жаблянов е реванш, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ, който през ноември месец миналата година подаде оставка от поста на председател на Народното събрание.

Димитър Главчев, ГЕРБ: Аз подадох оставка и нямаше нито дебат, нито гласуване, докато тук беше различен поводът за дебатът - искане за отстраняване на зам.-председател.

Той отбеляза, че процедурите за отстраняване на председател и зам.-председател на НС са сходни, но има три възможности.

Димитър Главчев, ГЕРБ: Едната е да подаде оставка сам, другата е да се стартира процедура. Има и трета възможност - парламентарната група, която е излъчила зам.председателя, сама да поиска неговото отстраняване, но такава възможност не беше използвана.

Това по думите на Главчев означава, че цялата ПГ на БСП стои зад направеното от Жаблянов и допълни, че е имал отлични професионални отношения с него.

Главчев отказа да коментира правните основания на президента Радев да наложи вето върху Закона за банковата несъстоятелност, станал известен като Закон за КТБ, но отбеляза, че когато правомощията на президента се „лазбалансират“, едното от правомощията му - налагането на вето - става основно.

;

Станислав Владимиров, БСП: Всички разбрахме, че това е политическа саморазправа.

Ще сезираме Конституционния съд за отстраняването на Валери Жаблянов, заяви Станислав Владимиров от БСП. Той допълни, че мотивите за отстраняването на Жаблянов са неоснователни.

Станислав Владимиров, БСП: Всички разбрахме, че това е политическа саморазправа.

Владимиров допълни, че от ГЕРБ имат фиксация върху Валери Жаблянов и са целели политически реванш за оставката на Димитър Главчев. По думите му ГЕРБ се опитват да спечелят кратки, конюктурни дивиденти, като връщат темата за антикомунизма.

Станислав Владимиров, БСП: Така наречените „десни сили“ останаха извън парламента и ГЕРБ се опитват да оберат този вот, но има едно отвратително дежа вю за късните СДС, когато те бяха изключително крайни и кресливи и поставяха този дебат.

Владимиров заяви, че президентът действа премерено по чувствителните теми и налагането на вето, а вчерашното му вето върху Закона за банковата несъстоятелност е навременно, защото предложеното законодателството има невъръшнества.

Станислав Владимиров, БСП: По темата КТБ това не е първото законодателство, но ефектът не е добър.
;

Волен Сидеров, Обединени патритои, АТАКА: Много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм

Представителите на АТАКА не взеха участие нито в обсъжданията, нито в гласуванията за отстраняването на Валери Жаблянов, защото това е загуба на време, заяви Волен Сидеров. Той заяви, че председателят на ГЕРБ действа като „координатор“, който си измисля незначителни теми за дебат, вместо да се съсредоточи върху нещо важно.

Волен Сидеров, ОП: Например, закона за българския език, който сме подготвили отдавна. Промените в състава на КЕВР, които вдигнаха цената на водата. Тези теми не са важни за председателя на ГЕРБ, за него е важно да отстрани зам.-председателя на НС, защото ставало дума за народния съд. Аз по принцип много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм, социализъм и народен съд.

Той заяви, че не влиза в сблъсък с Цветан Цветанов, защото не са на едно ниво.

Волен Сидеров, ОП: Ние сме във властта, не за да решаваме проблемите на някой олигарх и да му уредим лифти, курорти и пързалки, а сме за доходите на хората, да ги изравним.

Сидеров допълни, че може да се стартират енергийни проекти, но ръководството на ГЕРБ предпочита да се занимава с философски въпроси.

Сидеров заяви, че е в правомощията на президента да налага вето, коментирайки действието на Радев да наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност.

;

Хамид Хамид, ДПС: Трябва да се осъждат всички престъпления на режима

Народният съд е едно от тежките престъпления на комунистическия режим, които винаги ще осъждаме, заяви Хамид Хамид от ДПС. Той допълни, че трябва да се осъждат всички престъпления на режима, а не да се подбират избирателно и с двоен стандарт, какъвто по думите му депутатите от ГЕРБ са демонстрирали.

Хамид Хамид, ДПС: Визирам Красимир Велчев, който от трибуната на НС заяви, че едва ли не възродителният процес не се е състоял, защото са се събрали хора на протест и се били самонаранили. С тази арогантност той отрече едно от най-тежките престъпления на комунистическия режим.

Той допълни, че към паметта на пострадалите от режима трябва да се появи уважение е да не се проявява двоен стандарт. Хамид заяви, че ДПС не е участвало в гласуването по казуца с Жаблянов, за да покажат двойния стандарт на депутатите от ГЕРБ.

От чисто юридическа гледна точка не може да се спори за ретроактивното действие на Закона за банковата несъстоятелност, върху който президентът Радев наложи вето, заяви Хамид Хамид. Това е процедура, уредено в българското законодателство.

Хамид Хамид, ДПС: Забраенно е прилагането на обратно действие на законодателството, само в случаите, когато се увеличават санкции. Тук законът визира увеличаването на санкциите в законодателното право - не може със задна дата да се въвеждат по-големи срокове за лишаване от свобода. В останалите случаи Законът за нормативните актове казва, че ретроактивно действие може да се прилага. Това е съвсем законна процедура и в този смисъл не приемаме аргументите на държавния глава.

Той допълни, че с ветото си президентът Радев демонстрира неразбиране на предложения закон и че до второ разглеждане ще се събере нужната информация.

;

Пламен Христов, „ВОЛЯ“: Няма как да не се противопоставим на това изказване на Жаблянов

Групата на „Воля“ подкрепи отстраняването на Жаблянов, защото още преди месеци групата е предупредила за разпространяването на заразата на „празното политическо говорене“ и това е последователно действие.

Пламен Христов, „ВОЛЯ“: Няма как да не се противопоставим на това изказване на Жаблянов.

Според него групата на БСП е застанала зад Жаблянов, като е гласувала против отстраняването му. Пламен Христов заяви, че „ВОЛЯ“ не е подкрепила Закона за банковата несъстоятелност, защото е поела твърд ангажимент към сдружението на пострадалите от КТБ.

Пламен Христов, „ВОЛЯ“: За нас, за разлика от много други политически сили, е важно какви ще бъдат дебатите в зала.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Париж срещу законопроект за имиграцията
Протест в Париж срещу законопроект за имиграцията
Инициативата Капачки за бъдеще дарява кувьоз на болницата в Чирпан
Инициативата "Капачки за бъдеще" дарява кувьоз на болницата в Чирпан