НОВИНИ

От главата на змията до лъвската глава

Независимостта е определяна като блестящ дипломатически акт на младата българска държава. Какво обаче прави армията в този момент, на която предстоят 3 войни една след друга? Вижте разказа на журналиста Красимир Узунов.

bnt avatar logo
от Оператор: Красимир Климентов
11:48, 22.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Красимир Узунов, журналист: Подготовката на акта на Независимостта със сигурност е имало и своята военна мотивировка и подкрепа. Когато по времето на Батенберг се обявява Съединението, то е на военни маневри, ние си имаме работа с току-що формирана земска войска, която е само на 7 години след Освобождението. А тук вече имаме точно 30 години.България е била в състояние лично за мен да защити акта на Независимостта и превръщането на княжеството в царство, което има амбициите не само да обедини българите, но и да застане на водещо място на на Балканите и да се съобразяват европейските сили. е развила стабилна, мощна армия. Това не е 1903 г, когото се обвиняват, че не са помогнали на Илинденското въстание. Вече имат стратегически планове.
Конкретно около 22 септември 1908 войската си е в гарнизоните, но войската играе 3 интересни учения през същата тази година. Много е символично, това че има една промяна - до 1908 г офицерските саби са с глава на змия, а а от 1908 г. са с лъвска глава - т.е. възстановяването на Българското царство. Независимостта е един празничен акт - гледам снимки как са го празнували във В. Търново - обръщението на кмета, на Царя към старостоличани, дневникът на свещеника, който го описва - с такова вълнение, ако можеш да видиш ръката му как е треперила, когато е писал това нещо. И това неслучайно е в Търново -това е вече приемствеността на столиците. Наистина са знаели какво правят. Показва го и смесицата от такива бесарабски българи, които са били в правителството - това е хомогенността, един народ! И този народ наистина е бил полетял и е имал устрем! За съжаление това, което ни липсва днес.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Деня на независимостта Пиринският край все още е под турско робство
В Деня на независимостта Пиринският край все още е под турско робство
Отбелязваме Европейския ден без автомобили
Отбелязваме Европейския ден без автомобили