НОВИНИ

От нашия пратеник в Париж: Франсоа Оланд се присъедини към подкрепата за Макрон

Анализатори предричат победа за Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори във Франция срещу Марин льо Пен. Президентът Франсоа Оланд се присъедини към подкрепата за Макрон. Това каза специалният ни пратеник в Париж Надежда Василева. И левицата, и десницата по-рано призоваха към подкрепа за центриста. Фийон и Амон също заявиха подкрепа за Макрон. Социалистите се обединиха и обещаха, че ще направят всичко възможно крайната десница да не бъде допусната до победа на изборите във Франция на втория тур на 7 май.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:26, 24.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Франсоа Оланд, президент на Франция: Крайната десница би разделила дълбоко Франция. Би заклеймила част от нашите съграждани, заради техния произход или религия. Тя би поставила под въпрос свободите и принципите, на които се основава републиката. Пред такъв риск не можем да мълчим или да останем безразлични. Налага се мобилизация и яснота на избора. Лично аз ще гласувам за Еманюел Макрон. Макрон защитава ценностите, които позволяват на французите да се обединят в този особен и тежък момент за света, за Европа и за Франция. Защото на карта са заложени идеята за Франция, единството на нацията, членството й в Европа и мястото й в света

Младият центрист Еманюел Макрон и кандидатът на крайната десница Марин льо Пен ще се изправят един срещу друг на балотажа на президентските избори във Франция на 7-и май. Макрон получи малко под 24% от гласовете на първия тур. Неговият конкурент и лидер на крайната десница, Марин льо Пен събра над 21 на сто. На трето и четвърто място останаха консерваторът Франсоа Фийон и крайнолевият Жан Люк Меланшон, всеки от които получи между 19 и 20 на сто от гласовете на избирателите.

Екипът ни в Париж разговаря с политолог и художник във Франция, които подкрепят Еманюел Макрон:

Гай Лардейре - политолог: Макрон можем да кажем, че предлага надежда. Повечето французи искат да дадат протестен вот. Сред основните политически сили на тези избори има 3 партии, които представляват недоволните французи. По отношение на Марин льо Пен и Фрекзит, мисля, че няма никакъв шанс, защото повечето французи не искат страната да напусне Европейския съюз.
Николай Панайотов - художник: Центърът за мене е по-оптималното и по-добро развитие в лицето на младия Макрон. Той е свеж, изглежда чист, приятно наивен, оптимистичен. В него не виждаме френската негативност. Голяма чест от интелигенцията или средната класа иска него, за да забрави тия предишни номенклатурчици.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
47 усмивки в подкрепа на родените със синдрома на Даун
"47 усмивки" в подкрепа на родените със синдрома на Даун
Протести в социалните мрежи срещу Сотир Цацаров
Протести в социалните мрежи срещу Сотир Цацаров