НОВИНИ

Антонио Таяни: Единството на ЕС е от основно значение

Единството на Европейския съюз е основният фактор за преодоляване на различните предизвикателства. Това отбеляза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в Братислава на Конференция на председателите на парламентите на Евросъюза. Председателят на българския парламент Димитър Главчев заяви, че дневният ред на политиците трябва максимално да се доближава до дневния ред на хората. От Братислава предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:10, 24.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

На срещата в Братислава председателите на парламентите на страните от ЕС насочиха вниманието си върху две основни теми. Едната, бъдещето на ЕС като важен фактор в решаването на глобалните проблеми. Втората, как парламентарният дневен ред да се доближи максимално до очакванията на хората.

Последните 60 години са най-проспериращите в историята на Европа, а единството на ЕС е най-добрият път за решаване на предизвикателствата като тероризъм, бежанска криза, икономическо развитие, климатични проблеми, е преобладаващото мнение на участниците в конференцията.

Единодушни са, че трябва да се подобрят връзките между институциите на отделните страни, както и комуникацията с гражданите. Това са и основните послания в приетата заключителна декларация.

Антонио Таяни - председател на Европейския парламент: Нашето единство е от основно значение. Европейският парламент трябва да гарантира това единство и да доближи Европа до гражданите. Ние говорим различни езици, но споделяме едни ценности. Трябва да ги защитим и предадем на бъдещите поколения.

В изказването си пред форума председателят на българския парламент Димитър Главчев подчерта, че е важно ЕС да има единна визия за бъдещето си. Заяви, че дебатът за реформирането на съюза ще бъде включен в дневния ред на българското председателство.

Председателите на парламентите на Естония, България и Австрия подписаха декларация за сътрудничество във връзка с подготовката и изпълнението на председателството на Съвета на Европейския съюз от тези три държави за периода от юли 2017 до края на следващата година.

Трите страни се ангажират да поддържат добра координация и обмен на информация при организирането на различни събития, свързани с целите на съответното председателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин поставя очи на предмети от градската среда
Българин поставя очи на предмети от градската среда
Георги Гергов пое моралната отговорност и затова напусна ръководството на БСП
Георги Гергов пое моралната отговорност и затова напусна ръководството на БСП