От Сдружение "Единение" предлагат създаването на "Съвет на старейшините"

У нас да бъде създаден надпартиен "Съвет на старейшините" като коректив на властта. Това е едно от предложенията на Сдружение "Единение" с председател академик Стефан Воденичаров, чийто сбор се проведе днес в Народния театър "Иван Вазов". Участваха учени, бизнесмени и общественици, които заявиха, че отхвърлят всякаква политическа обвързаност и попечителство. Отрекоха и че инициативата им дава началото на бъдеща партия.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:10, 26.11.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В единяващата обстановка на Камерната сцена на Народния театър рамо до рамо днес можеха да бъдат видени леви професори като Александър Маринов заедно с десни професори като Михаил Неделчев. Идващи от запад като генетикът от Кеймбридж Велислава Петрова, заедно със застъпници на българо-руските отношения като академик Стефан Воденичаров - инициаторът на днешния Национален сбор за единение на българите.

акад. Стефан Воденичаров: На нас ни трябва единение и толерантност, да загърбим различията и пристрастията, защото нацията е силна, когато е единна.

Думите на академик Воденичаров бяха подкрепени от песента на сборна формация музиканти.

И в изказванията на форума прозвучаха призиви за национално единение.

д-р Велислава Петрова: Аз съм представител на Милениум клуб България и това събитие е много специално за нас, защото от самото основаване на клуба нашата основна цел беше да се учим от тези преди нас и мисля, че това е един прекрасен форум, от който можем да го направим.
проф. Михаил Неделчев: А кои са темите, по които не можем да имаме единение? Не можем например според мен да правим компромиси, да търпим без реакция антиевропейското говорене, евроазийсите заблуди и митове.

А попитан дали проектът "Единение" ще се превърне в политическа партия, председателят му отговори:

акад. Стефан Воденичаров: Искам да ви кажа, че единение от партия не може да се направи. Това означава, стане ли партия, единение няма да има и ние цялата тази идея ще вземем да я опропастим.

На форума днес на "Единение" не бяха канени партийни лидери, президент, премиер, нито други официални лица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Индия с признание за певицата Диана Дафова
Индия с признание за певицата Диана Дафова
ДРУГИТЕ новини: 6 минути до Марс
ДРУГИТЕ новини: 6 минути до Марс