НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Арести и корупция в ДАИ

Над 800 хиляди лева бяха открити при акцията за разкриване на корупционната схема в агенция "Автомобилна администрация". Голяма част от тях бяха намерени при обиски в дома на задържания изпълнителен директор Цветелин Цветанов и на тъста му.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:26, 02.04.2016
Чете се за: 02:34 мин.
У нас
седмицата арести корупция даи

16 души бяха арестувани, на 9 са повдигнати обвинения. От прокуратурата ще поискат съда да остави Цветанов в ареста.

Спецакцията на ГДБОП и ДАНС започна в сряда на територията на София, Враца и Видин. При нея беше арестуван директорът на Агенция "Автомобилна администрация" - Цветелин Цветанов. При обиските, които продължиха до късно вечерта, бяха намерени документи, доказващи престъпната дейност на групата. По време на разработката са използвани Специални разузнавателни средства, чрез които разследващите са установили ролята на всеки един от задържаните. През цялото време работата на службите беше наблюдавана от прокуратурата.

Транспортният министър Ивайло Московски разпореди да се окаже пълно съдействие на службите.

В четвъртък акцията продължи на територията на 12 града в страната. Бяха направени 54 обиска, десетки свидетели бяха разпитани. Сред градовете бяха София, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Хасково.

В жилището на задържания Цветелин Цветанов разследващите откриха 175 000 лева. В къщата на неговия тъст в Долни Дъбник, обаче, те се натъкнаха на нещо невиждано досега. Тайници, в които били прилежно подредени 400 000 лв.

Даниела Попова - административен ръководител на Aпелативната специализирана прокуратура:
"Както се изрази един от колегите то е било като пещерата на Аладин".

Според семейството, сумата била от спестявания. Освен тези пари при останалите над 50 обиска в различни градове в страната са намерени още 400 000 лв.

Димитър Влахов, директор на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в ДАНС:
Една стройна добра организация с верига от посредници със стройно изградена схема за искане и даване на подкупи. Периода, през който сме работили по този случай е малко повече от шест месеца. Постъпвали са сигнали от различни източници.
Даниела Попова - административен ръководител на Aпелативната специализирана прокуратура:
Част от парите са изпращани чрез експедиционни фирми. Имаме доказателства, че те са предавани директно и на Цветанов.

Според прокуратурата групата е работила от началото на 2015 година в няколко насоки.Служителите изнудвали фирми с така наречената "такса спокойствие", за да не ги проверяват. Прибирали са и подкупи от спрени водачи при проверка на дейността на транспортни фирми. На определени превозни средства пък не са били правени проверки, искани са и подкупи за назначаването на служители в агенция "Автомобилна администрация" . Основната дейност на групата, обаче, била да манипулира шофьорски изпити. Шофьорски книжки са си купували хора, които дори не могат да пишат, както и чужденци, които не знаят български.

Даниела Попова административен ръководител на Aпелативната специализирана прокуратура:
Бланките, които те попълват се предварително попълнени. Вътре, влизайки на изпита, те или драскат, или нищо не попълват, след което работите им биват подменени.
Андрей Андреев, наблюдаващ прокурор по разследването:
Сумите са различни и варират между 300, 400, 500 стигат и до 2 500 лв. зависи от услугата.

Манипулирани били изпити за ADR - разрешения на опасни товари. Те били най-скъпо платени. За всяко са се плащали по 3000 лева. Изпитът е един от най-трудните и се състои от няколко части, а практиката показва, че малко хора успяват да го вземат.

Шефът на агенция "Автомобилна администрация" е бил следен от няколко месеца, в четвъртък във Видин на изпит е трябвало да се явят над 20 души, службите са подготвили стаите, така че да засекат предварително подготвените тестове, разказа премиерът Бойко Борисов. Освен това се изчаквало и връщането на Цветанов от отпуск, за да бъде проведена акцията.

Бойко Борисов, министър-председател:
От няколко месеца наблюдаваме кабинета му, така че знаем за всички каскети шапки, каквото има.

На въпрос дали се проверяват връзки на шефа на агенцията с по-високи нива както в министерството на транспорта, така и в политиката Борисов заяви:

Бойко Борисов, министър-председател:
Няма значение от коя партия е, дали е кмет от ГЕРБ, дали е еди какво си, това е борба с корупцията. Не нашите са добри, другите са лоши, и шефа на ДАИ е член на ГЕРБ, това е превенция да знаят, няма да пожаля никого сега понеже правим още три, четири операции се чудя как дали утре няма някой да се изтича и да каже, че ме е срещнал в коридора на парламента и ми и е казал.

Ако бъде признат за виновен, задържаният шеф на агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов може да получи от 5 до 15 години затвор. Освен него обвинения имат Емил Иванов - началник на местната структура в Плевен, на Венцислав Генов - началник на звеното в Габрово, двама бивши служители - Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов. Обвинения имат двама началници на отдели в агенцията - Цветелина Димчева и Соня Христова, инспекторът от Видин Иван Иванов, както и собственичка на автошкола в града Цецка Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обмислят значително увеличаване на специалните сили в Сирия
САЩ обмислят значително увеличаване на специалните сили в Сирия
Куба след революцията (СНИМКИ+ВИДЕО)
Куба след революцията (СНИМКИ+ВИДЕО)