НОВИНИ

От утре започва взимането на втори проби за чума по животните в Странджа

Разширява се зоната за наблюдение около огнищата на чума по дребните преживни животни в Странджа. От утре започва взимането на втори проби и преглед на животните в 20-километровата зона. Остава в сила забраната за влизане на външни лица в Шарково. Всички стопани от селото вече са получили предвидените обезщетения. Собствениците на овцефермата в Болярово отново не получиха искания протокол за животните си и не дадоха съгласие за взимане на втори проби.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
18:47, 25.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Със скандал и без решение на казуса с овцефермата в Болярово приключи поредната среща между собствениците и Областния координационен щаб.

Ана Петрова: Мъчат се да ни убедят, едва ли не върху мен пада вината, ако започнат в 20 км зона да вземат проби, ако се окаже някоя положителна, едва ли не аз съм виновна...нямам представа какво ще става, не знам какви ще са техните действия. Вече всичко очаквам от тези хора аз си продължавам да си отстоявам своето.
Тодор Димитров: Сега извъртяха нещата че сме били обещали на министър председателя, не на министъра на земеделието което до някъде е така, казахме ако ни дадете документи, 99 броя, 2 проби са наши... Няма отказване. трябва да ми докажат, да ми затворят устата.

Гледната точка на координационния щаб е друга.

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Връчен им е протокол с номер на ушните марки. Тя самата знае, които са животните... за съжаление Българската агенция за безопасност на храните е възпрепятствана да вземе втори проби или да изпълни заповедта която е от 18 юли.

От утре започва вземането на втори проби в 10-километровата зона и изследвания в разширената зона, казаха от координационния щаб. На всички стопани, попадащи в тези граници се препоръчва отглеждане на животните в обори и несмесване на стадата. В тази зона попада и стопанството в Болярово. В региона се предприемат и мерки за почистване на 10-километрова зона преди граничния пункт Лесово и проверка на автомобили заради африканската чума по свинете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видеозаписи от охранителни камери могат да бъдат доказателство в съда
Видеозаписи от охранителни камери могат да бъдат доказателство в съда
Менда Стоянова: На този етап управлението не е застрашено
Менда Стоянова: На този етап управлението не е застрашено