НОВИНИ

​Отбелязваме 109 години от обявяването на България за независима държава

На 22-ри септември 1908-ма в старата столица Велико Търново княз Фердинанд прочита за пръв път манифеста, с който обявява Независимо царство България и така отхвърля напълно васалитета към Османската империя. Официални церемонии за Деня на независимостта ще се проведат в цялата страна с полагане на венци, издигане на националния флаг, молебени за независима България и разнообразни празнични програми. В София тържествата започват в 11:00 часа на площад „Княз Александър I".

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
06:59, 22.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В нощта на 21 септември 1908 година царският влак тръгва от Русе към Велико Търново. В него пътували княз Фердинанд и цялото българско правителство. На гара Две могили влакът спира, а министър – председателя Александър Малинов пише на коляно най-важния държавен документ – манифеста, с който часове по-късно България ще бъде обявена за независима държава.

Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: "Той прочита текста на кабинета и на княза не се правят почти никакви корекции и влакът продължава към велико търново!"

Всички чакали Княза на гара Търново, неочаквано обаче царският влак спира на малката гара Трапезица.

Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: „Наближавайки гара Трапезица, влакът забавя своя ход, Фердинанд, който е облечен в пълна парадна униформа, обкичен с всичките си отличия, прибира манифеста от Александър Малинов слиза и пожелава сам да се придвижи от църквата свети 40 мъченици"

В църквата „Свети четирсет мъченици" неочаквано за всички Князът прочита за пръв път манифеста. България вече е независима.

Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: „След като всички осъзнават на какъв важен момент присъстват, председателят на народното събрание Христо Славейков, а след това и министър председателят Александър Малинов, молят княза да приеме титлата „цар", тъй като вече статута на владетеля не отговоря на държавата."

Преписи на манифеста са разпратени по всички краища на страната, а България се превръща в равноправна на държава пред света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен трафик се очаква в първия от серията почивни дни
Засилен трафик се очаква в първия от серията почивни дни
НВИМ показва най-високото отличие на Царство България по повод Независимостта
НВИМ показва най-високото отличие на Царство България по повод Независимостта