НОВИНИ

Отбелязваме 8 март "С цвете в ръка срещу домашното насилие"

По случай деня на жената в София се проведе благотворителна кампания "С цвете в ръка срещу домашното насилие". Организатори са клуб Ротаракт, а целта е чрез продажбата на цветя да се съберат средства за подобряване на материалната база на единствения кризисен център в столицата, който подслонява жени и деца жертви на домашно насилие.

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова
20:06, 08.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Домашно насилие има във всяко четвърто семейство в България, по данни на женски и правозащитни организации у нас. Кризисните центрове за настаняване на деца и жени жертви на насилие вкъщи са 8 за цялата страна. Хората, които търсят помощ в тези центрове, са от всички прослойки на обществото според Ивет Чернева, координатор в Кризисния център в София. Проблем е липсата на място за настаняване на всички потърсили помощ.

Ивет Чернева, координатор в Кризисния център: "За двумилионна София ние можем да настаним до 8 жени и деца пострадали от домашно насилие. - Има ли хора, които остават ненастанени? - Има такива, които остават ненастанети и започва едно ходене по мъките за намиране на други центрове извън София, за да бъдат подслонени."

Над 1600 лева събраха младежите от Ротаракт за подобряване на условията в тайния кризисен център в София.

Станислав Иванов, организатор: "Инициативата се осъществява за 5-та поредна година и през годините сме закупили мека мебел, хладилник. Тази година мислим да монтираме блиндирана врата..."

Изграждане на видеонаблюдение в кризисния център също е една от целите на кампанията. Предстои да бъде изчислена събраната сума, която ще включва освен средствата от продажба на цветя и дарения направени от граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири са жертвите на пожара в Средец
Четири са жертвите на пожара в Средец
Пловдив и Матера – заедно през 2019 година
Пловдив и Матера – заедно през 2019 година