НОВИНИ

Отбелязваме Андреевден

Българската православна църква отбелязва деня на Свети Андрей Първозвани (Андреевден). Апостол Андрей се нарича първозван, понеже пръв от 12-те апостоли е повикан и е тръгнал след Христос и заедно с брат си - апостол Петър, били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

bnt avatar logo
от БТА
10:05, 30.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
отбелязваме андреевден

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим и др. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград в църквата на светите апостоли.

През 1208 г. главата му била пренесена в църквата "Св. Петър"в Рим, а през 1964 г., за да бъде почетено подобряването на отношенията между Римокатолическата църква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия. Името на апостол Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и две риби. Вярва се, че е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.

Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. Българите наричат празника Едрей, Едринден или Мечкин ден. Вярва се, че от този ден всичко наедрява - здраве, богатство, включително и денят, който нараства колкото просено зърно. На Андреевден се меси пита и се слагат на масата зърнени храни - жито, леща грах, храни, които набъбват, за да расте всичко и да се увеличава през годината. Андрей е име от гръцки произход и означава мъжествен, смел.

На този ден празнуват Андрей, Андре, Андреан, Андрю, Андрешко, Андреа, Андреана, Адриана, Адриета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
120 души са преминали през „Пирогов“ за денонощие заради заледявания
120 души са преминали през „Пирогов“ за денонощие заради заледявания
Жълт код за ниски температури в 20 области на страната
Жълт код за ниски температури в 20 области на страната