НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден в памет на жертвите на пътни инциденти

Днес отбелязваме Световния ден в памет на жертвите от пътни инциденти. За поредна година България се присъединява към международната инициатива третата неделя на ноември да се почита паметта на хилядите загинали във войната по пътищата. По този повод българската православна църква отслужи панихида в памет на жертвите. На литургията в столичния храм "Св. Александър Невски" присъстваха вътрешният министър Младен Маринов и директорът на Националната полиция Христо Терзийски.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:40, 18.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

В Европа на всеки 6 минути умира по един човек при инцидент на пътя. 230 души всеки ден, 83 000 всяка година, сочат данните на Световната здравна организация.

гл. инспектор Росен Рапчев - началник сектор "Пътен контрол", ГДНП: Има леко занижаване по трите основни критерия. Брой ПТП, брой загинали и брой ранени. Но това е наистина много малко в сравнение с това, което сме си поставили за цел. Към днешна дата 43 са загиналите по-малко в сравнение с миналата година.

540 души са загубили живота си до 16 ноември, а от началото на годината до края на октомври в страната са станали малко над 5 600 тежки катастрофи. Най-много - в Пловдив, София и Варна, съответно има и най-много загинали. Най-малко катастрофи са станали в Перник, Търговище и Ямбол. Най-често причините за катастрофите са несъобразена скорост, неправилно изпреварване и навлизане в лентите за насрещно движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди се събраха за откриването на коледния базар в румънския град Сибиу
Хиляди се събраха за откриването на коледния базар в румънския град Сибиу
Вълна от недоволство: Протести в редица градове на страната
Вълна от недоволство: Протести в редица градове на страната