НОВИНИ

Отчетоха върнатите в училище деца

22 хиляди деца са върнати обратно в училище от началото на учебната година досега. Това отчетоха днес вицепремиерът Томислав Дончев и просветният министър Красимир Вълчев. Общо българските деца, които не посещават училище са над 200 хиляди, много от тях са в чужбина. Ще бъде създадена Национална програма към просветното министерство "Заедно за всяко дете " с допълнителни 450 хиляди лева за финансиране на разходите по откриване на отпаднали ученици, обяви министър Вълчев.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:35, 01.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

От 22-те хиляди ученици, върнати в системата на образованието, отново са напуснали училище близо 5 % или 1200 деца.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това не е голям процент като се има предвид контингента на децата, това че са предимно деца от уязвими групи и рискови от гледна точка на отпадането деца.

Областите с най-много отпаднали деца са Пловдив, Бургас, Сливен, София и Стара Загора като от тях са и половината от повторно напусналите училище. Мобилните екипи са обходили всички адреси на деца, които не посещават училище, някои дори по два-три пъти.

Томислав Дончев, вицепремиер: Като минимум ние сме успели поне една пета от децата, които са в България, поне една пета да ги върнем в клас и в голямата си част да ги задържим там.

Основната причина за отпадането на учениците е заминаването на семействата им за чужбина, следва неглижирането от страна на родителите - 18% от децата не посещават училище по тази причина.Заради ранни бракове пък отпадат 2 на сто от учениците. От просветното министерство днес обявиха, че започват разговори с Министерството на правосъдието да се търси наказателна отговорност за родители, чиито деца се женят рано и раждат деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи
Президентът Румен Радев се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи
Тереза Мей се срещна в Лондон с председателя на Европейския съвет Доналд Туск
Тереза Мей се срещна в Лондон с председателя на Европейския съвет Доналд Туск