Възможно ли е държавата да придобие дял от ЧЕЗ?

Правителството поиска контролен дял от активите на ЧЕЗ. Това стана рано тази сутрин на среща между Гинка Върбакова и премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. По-късно Върбакова присъства на съвместно заседание на енергийната комисия и тази за контрол на службите в парламента. Вижте прякото включване на Николай Минков от НС.

Николай Минков
от Николай Минков
20:26, 01.03.2018
Чете се за: 02:47 мин.
У нас

Възможно е държавата да придобие дял от ЧЕЗ. Оказа се, че по-малко от час и един разговор с премиера са достатъчни на Гинка Върбакова, за да се съгласи да предостави договора за покупка на ЧЕЗ на правителството. Владислав Горанов пък увери, че държавата е готова да се нагърби с това.

След 5-часовото изслушване за сделката с ЧЕЗ в парламента стана ясно, че зад нея стои международен финансов консорциум, но не се съобщиха имена на банки. Български финансови институции не участват и по-специално Българската банка за развитие.

Делян Добрев - председател на Комисията по енергетика, ГЕРБ: Не стана въпрос за конкретни банки, не знаем имената на банки. Това, за което съвсем ясно стана въпрос обаче, е, че Българската банка за развитие не е поемала никакъв ангажимент за финансиране, не е издавала банкови гаранции, няма никакво отношение към сделката.


;

Гинка Върбакова заяви пред комисиите, че се чувства жертва на шантаж - политически и икономически. В политическата сфера тя не уточни кой стои зад атаката, но в икономическо отношение каза, че зад атаката стоят конкуренти.

Гинка Върбакова: Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една абсолютно законосъобразна сделка и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания. Яростното политизиране на продажбата на дружествата, притежавани от ЧЕЗ в България, достигна до степен на сатанизиране. Различни политически сили, фактори, институции видяха в тази сделка единствено и само възможност за повишаване на политическите си рейтинги.

По време на заседанието в НС стана ясно, че ДАНС проучва ЧЕЗ още от 2010 г., когато от ръководството са поискали оценяване на активите с цел бърза препродажба. Причината - протестите срещу високите сметки на ток, а тогавашният състав на КЕВР поиска отнемане на лиценза заради това завишаване. Още тогава ЧЕЗ има намерение да се изтегли и прави оценка на активите. В момента на продажбата активите са силно завишени, според нашето разузнаване.

Димитър Георгиев - председател на ДАНС: Тази информация, която вие чухте в момента, премиерът не я знае, защото още не сме му я докладвали, макар че той разпореди проверката в края на миналата седмица и в рамките на тази проверка имаме запитване и от президентството.
Драгомир Димитров - председател на Държавна Агенция "Разузнаване": По наши данни активите на чешката компания в България се оценяват на около 225 млн. евро, от което може да се направи извод, че определената от ЧЕЗ продажна цена е силно завишена.


;

Теменужка Петкова обясни, че е подала оставка по морални причини, след като се е разразил скандалът, защо правителството реагира по този начин и реши да купи ЧЕЗ - тя обясни с високото обществено напрежение, което се е генерирало през последните няколко дни.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката в оставка: Напрежението, което ескалира, просто добива застрашителни размери. И аз смятам, че един отговорен държавник, какъвто е премиерът Борисов, нямаше друг полезен ход освен да се опита да създаде условия, да проведе разговори за това да се обсъди възможността българската държава да има контролно участие по отношение на тази сделка и по отношение на активите, свързани с ЧЕЗ-Разпределение на територията на България.
;

Корнелия Нинова пък заяви, че зад цялата сделка стои Бойко Борисов.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": Правителството е знаело, нещо повече - държавата се е ангажирала по тази сделка чрез държавната банка Българска банка за развитие, службите са информирали на време какво се случва. Сега институциите, които трябва да проверяват сделката, са с вързани ръце, тъй като нямат такива правомощия. Тоест държавата, националната сигурност и 3 млн. български граждани трябва да седим и да чакаме благоволението на г-жа Гинка Върбакова да се подаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите, както тя сама се изрази.

Тези силни думи провокираха реакциите на ГЕРБ. Цветан Цветанов попита къде са били БСП, когато са управлявали България и когато са имали възможност да защитят националния интерес при приватизацията на енергийните дружества и зададе въпрос към специалните служби дали при потенциалните купувачи открива съмнение за нарушаване на държавния интерес и дали евентуално опозицията не стои зад някой от тези потенциални купувачи. Това предизвика ответна реакция на Корнелия Нинова. Тя поиска от Цветанов да бъде назовано с конкретни думи какво визира, при което го заплаши със съд и напусна залата.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Уважаеми представители от БСП, защо не защитихте националния интерес, когато имахте тази възможност? И тук аз искам да задам конкретния въпрос към представителите на службите. Има ли информация от всички тези изброени субекти, за които казахте, г-н Георгиев, които ако придобият собствеността на ЧЕЗ, биха застрашили националната сигурност? Дали днес опозицията не обслужва някой от всички тези кандидати, които са участвали в това съревнование.

През годината има последователно интерес на различни български и международни компании за закупуването на ЧЕЗ, сред които турска, румънска, чешка и руска компании.

Чешкият продавач трябва да каже дали са склонни на предложението българското правителство да влезе в сделката с ЧЕЗ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Студенти със стипендии от инициативата Твоите 25 причини да избереш България
Студенти със стипендии от инициативата "Твоите 25 причини да избереш България"
​БСП започва подписка за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ
​БСП започва подписка за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ