НОВИНИ

Отиде си режисьорът Никола Корабов

На 87-годишна възраст почина режисьорът Никола Корабов. Името му е свързано с голяма част от българската кино класика. Никола Корабов е режисьор на филма "Тютюн" по романа на Димитър Димов, а също и филмов сценарист. В негова памет БНТ 1 променя програмата си. Тази събота от 22:00 часа гледайте филма "Тютюн".

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:18, 10.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Роден е в края на 1928 г. в Русе. Завършва кинорежисура в Москва през 1956 г. Преподавател е във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Ще го помним с филмите му, които ще останат част от българската кинокласика. Наричат го бащата "Тютюн".

Никола Корабов: Аз го прочетох в Москва за първи път, почти легално, почти нелегално се четеше.

Макар и част от апокрифната тогава литература, Корабов решава да екранизира романа. Вярва, че "Тютюн" с най-точни думи описва българите. Казва, че големите жени в литературата ни са битови героини, социално натъртени, а човешкото е изчезнало от тях. Мисли различно само за Ирина от "Тютюн".

Никола Корабов: Първи герои стана Ирина - и до ден днешен тя за мене е въплащение на най-хубавите черти на българката, на европейската българка.

Отказваше да премълчава истини. Приемаше последствията. Филмът му "Свобода или смърт" масовият зрител видя години след заснемането му, защото лентата се считаше за неудобна години наред. Във фокуса на творчеството си Корабов постави характера на българина, неговата душевност и разликата му с другите балкански и европейски народи.

Никола Корабов: Там се крие златното съкровище на едно кино, черпенето от духовността на българската нация. Ти влизаш в един необясним съюз със зрителя си, да те разбира, да те усеща, зад сюжета, зад конфликта, зад събитието.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен интерес към Живков и Путин
Засилен интерес към Живков и Путин
От нашия пратеник в Ню Йорк: ​В доста добър тон премина срещата Тръмп-Обама
От нашия пратеник в Ню Йорк: ​В доста добър тон премина срещата Тръмп-Обама