НОВИНИ

Отхвърлиха предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на БСП да се проведе референдум, на който хората да кажат искат ли Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана. След двучасов дебат 121 депутати гласуваха "против", "за" се обявиха 67, а 23-ма се въздържаха.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:39, 07.03.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Корнелия Нинова защити искането на БСП за референдум с уточнението, че не са против мерките срещу домашното насилие, даже настояват да се приемат необходимите законови промени. Убедена е, че не парите необходими за допитването са причината то да не среща одобрение сред управляващите.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Когато народът веднъж се произнесе с НЕ на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги. И вие не можете да го внасяте отново и отново. От това искате да избягате. От народната воля и от затварянето на темата веднъж и завинаги.

Цветан Цветанов обвини левицата в двойни стандарти, като подчерта, че хора от левицата са агитирали за конвенцията, а сега са против.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Колеги от БСП, толкова ви е слаба концепцията и стратегията да дестабилизирате страната, но ние разбираме, че това е ваше право и вие друго не можете да направите. Много е лесно да се заиграем със страховете на хората, да видите къде е вълната, за да се закачите. В това отношение сте номер едно.

ДПС гласуваха против, напомниха, че не всяка тема подлежи на референдум. Смятат, че понякога референдуми се правят с цел трупане на политически дивиденти и водят до резултати като Брекзит.

Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: Провеждането на референдум се превърна в бягство от отговорност на политиците, защото много е лесно да се скриеш зад народа, особено когато си формулирал въпроса както ти е удобно. Тръгнали сте колеги с топ на лов за яребици. Това няма как да стане.

Патриотите заявиха, че след като правителството изтегли конвенцията, дебатът няма смисъл. Подобна беше и оценката и на Воля.

Славчо Атанасов - ПГ на "Обединени патриоти": Този дебат с Истанбулската конвенция приключи преди близо месец.Моето лично мнение е, че просто пренавиваме пружината. Ясна беше позицията на ОП категорично против конвенцията. В момента пресолявате нещата и в един момент ще се обърнат срещу вас с настояването за този референдум.
Веселин Марешки - депутат от ПГ "Воля": Призоваваме ви за пореден път - тези безсмислени дебати, циркове и театър, тук не сме актьори, слезте на земята и започнете да работите за хората.

"Против" провеждането на референдум за Истанбулската конвенция гласуваха ГЕРБ, ДПС, част от патриотите и "Воля", "за" се обявиха единствено от БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамид Хамид: Надявам се българските граждани да научат цялата истина за КТБ
Хамид Хамид: Надявам се българските граждани да научат цялата истина за КТБ
Хасковлия спечели сребърен медал от Международна олимпиада по математика
Хасковлия спечели сребърен медал от Международна олимпиада по математика