НОВИНИ

Правителството оттегли Истанбулската конвенция от парламента

Правителството оттегли Истанбулската конвенция от Народното събрание. Решението беше взето на днешното заседание на кабинета. Премиерът Бойко Борисов се аргументира с тежките реакции на обществено и политическо ниво.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:09, 07.03.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Конвенцията беше приета през януари от кабинета, като 8 министри бяха против. Документът създаде проблем в управляващата коалиция и стана повод за атаки от страна на опозицията . Предизвика спорове и между институциите. Конвенцията провокира и няколко протеста на различни организации.

ГЕРБ внесе питане до Конституционния съд дали документът съответства на основния закон. Искането беше подписано от 75 депутати. За да успокои атмосферата министър-председателят взе решение да оттегли конвенцията и да я подложи на по-широк обществен дебат.


Бойко Борисов - министър-председател: Имаше тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството, и се насадиха огромни страхове. Ние сме правителство, избирано от народа, неведнъж и сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска. И КС ще се произнесе, по тази тема, може спокойно, когато са оттеглени, да водим дебати или да преценяваме кое е правилно и кое не. Може в спокойна политическа, обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "за" и "против", но с този акт ние считаме, че приключваме тази тема, в която несправедливо бяхме обвинявани.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жельо Бойчев: Оттеглянето на Истанбулската конвенция е победа на БСП
Жельо Бойчев: Оттеглянето на Истанбулската конвенция е победа на БСП
Какви възможности за туризъм и ски предоставя курортът Бяла черква над Пловдив
Какви възможности за туризъм и ски предоставя курортът "Бяла черква" над Пловдив