Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две огнища на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в животновъдни обекти, предназначени за отглеждане на патици мюлари и пилета бройлери, намиращи се в с. Войводово, община Хасково, област Хасково. Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване, съобщиха от агенцията.

от БНТ
17:38, 18.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
откриха две огнища птичи грип хасковско

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция.

Определени са 3-километровите предпазни зони и 10- километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона.

В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици. Извършва се епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разпит и обвинения за заподозрения за убийството на Виктория Маринова
Разпит и обвинения за заподозрения за убийството на Виктория Маринова
Нови разкрития по делото за убийството на Георги в Борисовата градина
Нови разкрития по делото за убийството на Георги в Борисовата градина