НОВИНИ

Откриха първата общинска детска площадка в квартал "Манастирски ливади"

В квартал "Манастирски ливади" – Запад вече има общинска детска площадка. До момента такава не имало заради малкото общински терени и презастрояването на района.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова - Тиркова
19:50, 16.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Теренът на новата площадката също е бил предвиден за строителство. Това ясно се вижда от калканите на съседните сгради. Мястото буквално е спасено от общината със съдействието на граждани от квартала.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община
"Аз получих информация от граждани за този терен, че все още е свободен и общински. Седнахме с кмета, сложихме картата на масата. И потърсихме възможности, за да може да запазим и общинските терени."

Проектът е изготвен от районния кмет, а Общината отпуска 50 хиляди лева. Съоръженията на площадката са предназначени за игра на деца от 3 до 12 години. Настилката е ударопоглъщаща.

Деница Цанова, майка
"Много беше нужна за децата, особено за малките, защото основно тука е пълно с малки деца. Кварталът е с много млади хора и имаме много деца. Надявам се да има и друга, защото те растат и много бързо се сменят интересите."

Хората от квартала споделят, че засега пясъчникът и катерушките стигат, но скоро за децата ще трябва и игрище.

Инж. Теодор Петков, кмет на район „Витоша“
"До края на годината се надяваме да реализираме още една детска площадка в горния край на квартала, по-близо до околовръстното, тъй като там също е презастроено."

За изграждане и поддръжка на детски площадки тази година Столичната община е предвидила 800 хиляди лева. Допълнително ще бъдат отпуснати още 2 милиона лева, с които могат да бъдат построени още 50 детски площадки във всички райони на София. За да се случи това обаче, районните кметове трябва да предвидят терени и да кандидатстват с проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган на посещение при Доналд Тръмп
Ердоган на посещение при Доналд Тръмп
Дисни стана жертва на интернет пирати
Дисни стана жертва на интернет пирати