НОВИНИ

Откриха тонове развалено месо в склад за храни край Плевен

Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност бяха открити в склад за храни в Индустриалната зона на Плевен. Още около 50 тона продукти, включително и големи количества месо, са намерени в друго помещение, което не е регистрирано по Закона за храните. Според Агенцията по безопасност на храните продуктите не са разпространени в търговската мрежа.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
20:04, 18.02.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Проверката е извършена под контрола на Районната прокуратура в Плевен, но от там днес отказаха повече подробности на този етап.

Проверявани са обекти за съхранение и продажба на месо, както и за производство на кайма и други месни продукти. В някои от обектите е имало хладилни камери, други обаче се оказали гаражи, в които са съхранявани месо, кайма, месни изделия, както и различни съоръжения и машини за преработка. В рамките на операцията са проверени и производителите на кайма, както и машини за пакетиране на месо и кайма, готови етикети, оцветител за кайма и протеини.

Констатирано е, че в нерегистрирани обекти се извършва съхранение и преработка на храни от животински произход.

Продължава работата по установяване на стойността на хранителните продукти по видове, за да бъдат издадени заповеди за унищожаването им, но запознати обясниха, че се касае за голяма сума.

Над 39 тона месо и още стотици килограми хранителни продукти са били запечатани в склад, който не е бил регистриран по Закона за храните. Откритото месо е свинско, пилешко и агнешко и било с недоказан произход.

Д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ - Плевен: Това, което в момента е там, нали ви казвам, са 39 258 кг продукти от животински произход, млечни - 30 924 и яйца - малко над 500 кг, които са поставени под възбрана за реализация.

В същите складови помещения са намерени още минерална вода, гъби, маслини, картофи, боб, захар. Повече от 6000 килограма месо са били открити в друг склад - официално регистриран. Месото е с ясен произход, но с изтекъл срок на годност.

Тоновете месо също са блокирани, за да не бъдат пуснати в продажба. Засега няма данни количества от тези партиди да са били продавани в магазините, категорични бяха от Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен.

Д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ - Плевен: Правят се проверки предвид това какво беше намерено там, но до момента не сме установили. Продължават проверките в тая насока. Всичко, което бъде намерено, ще бъде спирано от продажба и унищожавано.

Цялото количество открито месо е описано и запечатано. Предстои унищожаването на хранителните продукти в екарисаж, което ще е за сметка на фирмата-собственик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради птичи грип: Унищожават патиците във фермата край Раковски
Заради птичи грип: Унищожават патиците във фермата край Раковски
Катастрофа с кола, в която пътували Ветко и Маринела Арабаджиеви
Катастрофа с кола, в която пътували Ветко и Маринела Арабаджиеви