НОВИНИ

Масивно злато - древноримска огърлица откриха в Хераклея Синтика край Петрич

Първо в "По света и у нас" - масивна златна огърлица откриха археолози в античния град Хераклея Синтика до Петрич. Тя е изключително добре запазена. Изработена е в някое от елитните ателиета в древен Рим. Учените предполагат, че огърлицата е била загубена в паниката по време на силното земетресение, което в крайна сметка разрушава града.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:35, 25.08.2017
14968
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Това е най-неочакваното място, в което могат да открият злато. Повечето накити и златни находки се откриват в некрополи, в гробове на заможни особи, но не и в града. Затова били крайно изненадани да открият огърлицата, при това изключително добре запазена.



доц. д-р Людмил Вагалински - ръководител на археологическите разкопки - Нашата специално е изгубена в края на четвърти и понеже е доста нова доста добре запазена вероятно си е произведена в рамките на 4 век. Нямаме основание да допускаме, че е дълго семейно бижу, което е произведено в трети и предавано от дъщеря на дъщеря



Огърлицата е намерена в един от магазините на централния площад на града. Освен огърлицата, обаче, нищо друго не потвърждава идеята за златарско ателие.



доц. д-р Людмил Вагалински - Ако беше за бижутерия щяхме да намерим някакви други накити и трябваше да има някакви други инструменти, но в контекста в който го намираме е жилище в края на четвърти век



През вековете Хераклея Синтика преживява няколко силни земетресения. Градът губи от блясъка си, магазините се превръщат в жилища, специално тук намират и хромелен камък за мелене на жито. А и подобни огърлици явно са били дълго време на мода - от втори до 5 век и са изработвали от специализирани ателиета.



доц. д-р Людмил Вагалински - Това е типично римско производство, казва се тип Истмион. Централизирано се прави в големи столични ателиета и затова са толкова унифицирани като изработка. Тази конкретно е дълга 48 см включително и закопчалките и тежи 50 грама. И това което ни впечатлява, че градът до последно, до последния си момент, до края на четвърти век сл. Хр. е имал заможни хора, които са продължавали да живеят да работят в града



Изгубена в паниката около последното унищожително земетресение, собственичката на огърлицата най-вероятно е оцеляла. Учените не откриват никакви следи от загинали хора в нито едно от земетресенията. Изглежда са имали достатъчно време да избягат на безопасно място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест нови детски градини се изграждат тази година в София
Шест нови детски градини се изграждат тази година в София
Чуждестранни издания коментират визитата на Макрон
Чуждестранни издания коментират визитата на Макрон