НОВИНИ

Отлив на кръводарители в София

Националният център по трансфузионна хематология отчита отлив на кръводарители. Недостиг на кръв за спешни случаи няма, но някои планови операции в София се отлагат. В момента в столицата са ниски количествата на кръвните групи А положителна и нулева отрицателна, затова и от центъра призовават хората, които могат, да дарят кръв.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
17:45, 24.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Нуждата от кръв в София е относително постоянна и когато кръводарителите са по-малко, липсата им се усеща веднага.

Д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология: Тази сутрин разполагаме с 51 единици А+ кръв.
БНТ:За цяла София?
Д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология: За цяла София, цяла София. Ние обслужваме всичко, което е в София, те са 60-70 болници. * Имаме, но не е както ми се иска, примерно трябва да имаме около 150-180 сака А+, за да е по-спокойно.


Освен А положителна, малко към момента в София е количеството и на нулева отрицателна група - 18 банки. Наличната кръв се насочва с приоритет за спешните случаи, което налага някои планови операции да се отложат.

д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология: Ние не произвеждаме кръв. Ако като агитираме и хората не се отзовават да дарят кръв, просто става наистина трудно. Не е все едно да пуснеш смс за нещо. Тука трябва човек да има желание да дари кръв.

Стационарните екипи на Центъра по трансфузионна хематология приемат кръводарители всеки ден от седмицата - в делничните до 18:30 вечерта, а в почивните дни до 15:30.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва четвъртият студентски филмов фестивал Нова вълна
Започва четвъртият студентски филмов фестивал "Нова вълна"
​Човешка грешка и висока скорост остават водещите версии за трагедията в Хитрино
​Човешка грешка и висока скорост остават водещите версии за трагедията в Хитрино