НОВИНИ

Искат да отменят периодичните изследвания за персонала в ресторанти и ясли

Министерството на здравеопазването се кани да отмени задължителните медицински изследвания за работещите в детски заведения, хранителни магазини и заведения за хранене. Такива изследвания ще се правят само при възникнала епидемична обстановка по преценка на районните инспекторати. Това предвижда изменение на наредба 15 на здравното министерство, която е качена за обществено обсъждане. Какви са рисковете за общественото здраве от подобна промяна и реакциите на това предложение проучи Мария Чернева...

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:32, 11.04.2017
11714
Чете се за: 01:00 мин.
Още
д-р Галинка Павлова - зам. председател на БЛС: Защото, ако периодично се прави такова изследване по-навреме ще се хванат заразоносителите и ще се предотврати един взрив защото едно лечение във болниците е много по-скъпо от една здравна книжка. И аз не мога да разбера - всъщност, ако мотивите са били за това да се спести да бъде по-евтино ако щете за тези които са кандидати за работа т.е. направено е оценка на въздействие на икономическа гледна точка, защо не е направено от здравна гледна точка и какви биха били последствията за общественото здраве. Такава отмяна беше направена през 2006-та година и имаше ако си спомняте един бум във Варна със 100 деца, които заболяха и след това пред 2012 година беше върната тази задължителна периодичност на изследване.

д-р Недялко Калъчев - управител на медико-диагностична лаборатория: Смисълът е да има широка профилактика, ежегодна, за да се хващат безсимпомните форми да се хващат преди да е станала епидемията, а не след като е станала. Логиката е да не се допускат епидемии, а не след възникването на епидемиологичен взрив. Би могло да се мисли в тази посока за затягане на контрола а не за отменянето на необходимите изследвания. Това е изследване, което става изключително бавно - то се извършва в рамките на 48 часа и ако контролните органи решат да проверят дали от записаните в журнала 20 човека днес за изследване има следа в лабораторията със съответните 20 теста, съответните 20 теста, 20 епруветки, 20 петрита и т.н. може да бъде много лесно проверено.
Диана Дамянова - биолог: Това е щам на салмонела група Б от петък - миналата седмица. - Значи не са много редки случаите? - Ами не, не са. За съжаление се оказа една неприятна за нас находка, че от рапортувани около 350 случая за миналата година около 150 са дошли от тук, което не е нормално като разпределение на брой проби и явно изследвани лица.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Номинации в отделните категории за наградите Аскеер 2017
Номинации в отделните категории за наградите "Аскеер 2017"
Конференция в Брюксел за защитата на европейските външни граници
Конференция в Брюксел за защитата на европейските външни граници