НОВИНИ

Отново протест в защита на парк Бедечка в Стара Загора

В Стара Загора днес отново ще протестират с искане да се запази паркът Бедечка в града, срещу превръщането му в жилищен квартал. Проблемът е от повече от 10 години, когато територията на парка е реституирана като земеделска земя. През последните четири години протестите успяха да спрат багерите и строителната техника, но до крайно решение така и не се стига.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов оператор: Иван Янев
11:50, 10.04.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Паркът Бедечка казват, че е един от белите дробове на Стара Загора. Създаден преди десетилетия, изкуствено като разсадник, поколения заралии го помнят като парк за разходки близо до центъра на града. Тук е и вековният стар чинар, едно от най-старите дървета у нас.

След като отпада необходимостта да бъде разсадник, Бедечка получава статут на парк и се облагородява като такъв. Преди 1944 година обаче, оказва се тук са били земеделски земи на частни стопани.

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: "Казусът Бедечка е много тежък казус за Стара Загора, защото нито един град, особено Стара Загора има желание да се раздели със зелените си площи. За съжаление, разделянето с публичния характер на тази площ е станало още 2003-та год. Защото 2003-та Общинският съвет на Стара Загора е взел решение да върне имоти на частни собственици там и цялата тази територия е частна собственост от 2003-та година".

Поредица от общински съвети в Стара Загора след 2003 г. променя няколко пъти предназначението на този терен.

Люба Петкова, протестиращ в защита на "Бедечка": "Като решенията на тези общински съвети не са в полза на парка. Те са, вървят в посока това място да стане един бетонен квартал. Трябва да се знае защо решенията на Общинския съвет са такива. Има ли конфликт на интереси".
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: "И в ден днешен, когато хората протестират, ние сме изправени пред избора, за да имаме там парк и за да бъде той публична собственост, трябва да бъде отчужден от общината, което означава, че общината трябва да плати много сериозни средства. Защото става въпрос за 305 декара".

Кметът трябва да изпълнява закона и няма право да откаже разрешително за строеж на собствениците. Протестиращите искат паркът да се запази.

Люба Петкова, протестиращ в защита на "Бедечка": "Паркът трябва да го има за нас, за децата ни, това е чистият въздух тук".

Решение няма. Или има - общината да плати милиони обезщетение и да отчужди частните земи, но пари няма. Третият път е съдът да прецени, дали земята е възстановена незаконно. Хиляди са се подписали в защита на парка, залогът е голям - Стара Загора да остане един от най-зелените градове на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репортерски поглед: Панамагейт
Репортерски поглед: "Панамагейт"
Местан учредява партия ДОСТ
Местан учредява партия ДОСТ