НОВИНИ

Отварят два нови приюта за жертви на трафик на хора

От утре в София ще бъдат отворени 2 нови приюта за хора, жертви на трафик. В момента такива има във Варна и Бургас. Единият ще е за възрастни, а другият за деца. В тях те ще получават психологическа, медицинска и правна помощ, непосредствено след завръщането им в страната.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:58, 31.07.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

За последните 3 години 440 души у нас са били жертва на трафик, предимно жени, подмамени от обещания за хубава работа в чужбина, а след това принудени да проституират. За съжаление, не по-малък е броят на децата, отвличани заради проституция или просия по улиците. И още по-страшно - понякога това става със знанието на родителите. До скоро, след връщането им в България минаваше доста дълъг период, докато получат помощ и успеят отново да се върнат към нормалния живот.

Камелия Димитрова - секретар на НКБТХ: Досега пострадалите спешно ги настаняваха в транзитни центрове, които обаче са и за жертви на домашно насилие.

Вече ще можем да предоставяме такива услуги в София, в града с най-много възможности за социална реинтеграция.

Експертите са категорични, че след като жертвите на трафик получат специална подкрепа и то навреме, шансът да си намерят работа и да не попаднат отново в престъпни схеми е голям. Според психолозите най-тежки са случаите при трафик на деца, който е със знанието на родителите.

Дияна Видева - психолог: В тези случаи приютите са особено важни, тъй като дават възможност на детето за определен период от време да живее в съхранена и запазена среда и там да получава помощ, така че да може да възстанови.

Двата приюта в София се намират в специално наети за целта къщи. В тях могат да бъдат настанени за определен период от време общо 20 души. Не можем да покажем жилищата обаче, особено отвън, тъй като те са защитени и дори съседите не знаят, че в тях живеят хора, жертви на трафик.

От предоставените ни кадри от приютите се вижда, че те разполагат с всичко необходимо за нормален живот. Необходими са били 200 хиляди лева, като 15 % от парите са от бюджета, а останалите - 85% по Българо-швейцарски проект. Надеждите са след приключването на швейцарския проект, държавата да продължи да се грижи за хората, жертва на трафик с пари от бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си една от иконите на френското кино Жана Моро
Отиде си една от иконите на френското кино Жана Моро
Продължава руско-американската дипломатическа война
Продължава руско-американската дипломатическа война