НОВИНИ

Токов удар е причината за инцидента с асансьора на метростанция "Младост 1"

Инцидент с асансьор на столичната метростанция "Младост 1". В него се е возело семейство с бебе. Всички, за щастие, са невредими. Бащата Асен Стоилов твърди, че асансьорът е пропаднал, той успял да отвори вратите и да изведе семейството си. От столичния "Метрополитен" и фирмата, която отговаря за поддръжката, твърдят, че асансьорът просто подминал етажа. От Агенцията за метрологичен и технически надзор съобщиха,че асансьорът е технически изправен, а причината за инцидента е токов удар.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
17:35, 31.07.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Около 20 часа снощи Асен Стоилов,заедно със съпругата си и 18 дневното им бебе се качват в асансьора на метростанция "Младост 1, за да избегнат пресичането на натоварения булевард Андрей Сахаров.

Асен Стоилов: Когато започнахме да слизаме, асансьорът започна да пада. Казвам пада- наистина си беше падане, не е засядане. Той си пропадна! В долната част ни разтресе много силно.

Асен натиснал аварийния бутон 3-4 пъти, за да поиска помощ. От фирмата, която отговаря за поддръжката на асансьора обещали да изпратят авариен екип.

Асен Стоилов: Отвън асансьорът е със стъклени панели и го напича слънцето, вътре не се диша. При което не знам защо побутнах вратата, тя се отвори малко. Положих малко по-големи усилия и тя се отвори.

Асен и семейството престояли в асансьора около 6-7 минути. Аварийният екип пристигнал на метростанцията 25 минути след подаването на сигнала. От столичния "Метрополитен", твърдят, че времето за реакция в подобни ситуации е до един час. Допълва, че не е имало опасност за хората в съоръжението.

Румен Стоянов - "Метрополитен": Не си представяйте, че асансьорът пропада с някаква страшна скорост - той се движи нормално, просто подминава спирката на вратата с няколко сантиметра и вратата не може да се отвори.

Последната планова проверка на асансьора е била през септември миналата година. Тогава е бил технически изправен твърдят от фирмата отговорна за поддръжката му. От там съветват хората да не отварят вратите сами, ако заседнат в асансьора.

Борис Велев - адвокат на фирмата, която поддържа асансьора: Никой не може да бъде принуден да чака един час, докато дойде спасителният екип. От друга страна, не трябва да забравяме, че тези самоволни, самооправни действия излагат на риск пътуващите в асансьора.

Инспектори от Агенцията за метрологичен и технически надзор провериха 9-годишният асансьор извънредно и установиха, че причината за инцидента е токов удар.

Инж. Нели Карипова - директор на ГД "Инспекция за държавен технически надзор" в ДАМТН: Това, че е подминал и е спрял на безопасното разстояние показва, че асансьорът е технически изправен. Все пак това е съоръжение и не всичко зависи от нас, за да може да работи напълно безпрепятствено, както в случая е причината електричеството.

От общо 161 асансьора в метрото три не работят заради повреди, съобщиха от столичния Метрополитен. Уточниха, че от началото на годината е имало още два подобни инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Институциите решават как да помогнат на майката, изоставила бебето си
Институциите решават как да помогнат на майката, изоставила бебето си
Промениха критериите за първи клас
Промениха критериите за първи клас