НОВИНИ

Панаир на учебните фирми на Търговско-банковата гимназия

800 ученици от Националната търговско-банкова гимназия представиха създадените от тях учебни банки, фирми и застрахователни компании. Това стана в рамките на 21-вия пореден панаир, който училището организира, за да представи практическото обучение на учениците си. Ментори на учениците са реални фирми, а на изложението дойдоха и работодатели, които отсега могат да подберат своите служители.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:00, 21.02.2020
6072
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Петър Яйманов - 10 клас НТБГ: Добър ден, елате да се застраховате при нас, нашата фирма СИВ, аз съм Петър, управител на фирмата.
Иван Манов - 10 клас НТБГ: Имаме три вида застраховки, автокаско, гражданска отговорност и застраховка при път. Ето нашите колежки могат да ви обслужат, заповядайте.

Така днес всяка от 58-те учебни фирми на изложението посрещаше клиентите си.

Бойка Генкова - зам.-директор на НТБГ: Те ще ви направят професионална консултация, ще ви убедят да си купите нещо или ако отидете на банката, ще ви убедят да изтеглите кредит.

В зависимост от това в каква паралелка са, учениците от десети, единайсти и дванайсти клас участват или в застрахователна компания, или в банка, или във фирма - например за ядки.

Ива Пушкарова - 10 клас НТБГ: Нашата фирма предлага освен пакетирани ядки и ядки в насипно състояние, ние сме доста задружен екип, смятаме че сме лъчезарни, винаги работим с удоволствие.

Всяка от учебните фирми се опитва по най-добрия начин да представи своята продукция, защото въпреки, че това е учебна практика, учениците се готвят за пазара на труда. Помагат им 54 реални фирми, които са спонсори и ментори на учениците.

Емилия Иванова - директор на НТБГ: Обичайно се говори, че икономическото образование е много теоретично, ние успяхме за последните години изключително много да го завъртим към професионалната подготовка.

Благодарение на учебните фирми, учениците от 12-и клас са напълно готови да работят по специалността си.

И може би най-важното е, че на изложението идват и работодатели, които още от сега могат да направят своя избор за бъдещи служители.

Валентин Илиев - представител на застрахователна компания: Изтичат доста качествени кадри в чужбина и тук пазарът доста се стагнира, затова една от основните посоки е именно да се насочим към най-младите, за да могат да бъдат привлечени при нас.

Учениците участват и в много международни изложения, а Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни фирми в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на 49-о място в света по средна скорост на интернет
България е на 49-о място в света по средна скорост на интернет
Как ще се отрази кризата с коронавируса на доставките на китайски стоки за света
Как ще се отрази кризата с коронавируса на доставките на китайски стоки за света