НОВИНИ

Исландският премиер подаде оставка заради "Панамагейт"

Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка. До тук се стигна след разкритията от панамските документи, че заедно с жена си, Гунлаугсон държи милиони долари във фирма на британските Вирджински острови, без да го споменава пред данъчните.

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 05.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Руски журналисти които са участвали в публикуването на изтеклите от панамската юридическа кантора Мосак Фонсека документи, допускат, че президентът Путин лично е замесен.

Роман Анин, журналист от в. "Новая газета": "В Русия бяха открити сметки и компании, които са принадлежали на един от близките приятели на Владимир Путин. Съвкупността от доказателства, открити от журналистите в тези документи показват, че тези офшорни компании може би са свързани с Путин".

Украинският президент Порошенко пък директно ще бъде разследван от данъчните служби също заради негови офшорни авоари.

Андрий Марусов, "Прозрачност без граници": "Ако държавният глава е лъгал в декларацията си, това е сериозен удар срещу всякаква антикорупционна битка в страната".
;

Ударът е сериозен, защото главният прокурор на Украйна вече се оттегли заради обвинения, че пречи на борбата с корупцията. Оставката на Виктор Шокин беше поискана от Петро Полошенко.

Хора от обкръжението на Марин Льо Пен са замесени в така наречения "Панамагейт", пише Льо Монд, но лидерът на френския "Национален фронт" се разграничи от тях. Чрез адвоката си, уличеният в корупция Мишел Платини заяви, че сметката му в панамска банка е била известна на властите в Швейцария, където живее. Друга футболна звезда Лионел Меси също отрече да участва в данъчния рай, разкрит от панамските документи.

Германия планира да въведе национален регистър за прозрачност, за да принуди офшорните фирми да разкриват имената на собствениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора вървят по опасна алея във Варна
Хора вървят по опасна алея във Варна
От БСП настояват за закриване на офшорните зони
От БСП настояват за закриване на офшорните зони