НОВИНИ

Папата осъди "потисническите режими", но призова за сдържаност

Папа Франциск осъди "потисническите режими" във великденското си послание Урби ет Орби (Към града и към света), но както изглежда в призив за сдържаност, прикани световните лидери да не допуснат разпространението на конфликти на фона на растящото напрежение в Северна Корея и Сирия, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
16:12, 16.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

От централния балкон на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, главата на Римокатолическата църква заяви, че светът е раздиран от конфликти и е изпълнен с напрежение.

Бог върви "редом до онези, които са принудени да напуснат родните си страни в резултат на въоръжени конфликти, терористични нападения, глад и потиснически режими", отбеляза той.

Франциск не назова конкретни правителства.

"В сложните и често пъти драматични ситуации на днешния свят нека възкръсналият Господ направлява стъпките на всички, които работят за справедливост и мир. Нека дари лидерите на страните със смелостта, от която имат нужда, за да не допуснат разпространение на конфликтите и да сложат край на търговията с оръжие", призова Светият отец.

Папата окачестви като подло нападение вчерашния бомбен атентат срещу автобуси с евакуирани хора край Алепо, при който загинаха най-малко 112 души.

;

Около площад "Свети Петър" във Ватикана имаше извънредни мерки за сигурност, след последните нападения в Лондон и Стокхолм.

Вярващи от цял свят изпълниха църквата на Божи гроб в Ерусалим. Тържествена служба имаше и в храма "Рождество Христово" във Витлеем. тази година християнският Великден съвпада с еврейската Пасха.

В Москва над един милион души участваха във великденските богослужения. На тържествената литургия в храма "Христос спасител" всеросийският патриарх Кирил каза, че Господ допуска злото да тържествува за изпитание на вярващите, но това не е вечно, защото злото е победено.

Британската кралица Елизабет и съпругът й принц Филип присъстваха на празничната литургия в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзорския замък. Медиите припомнят, че 90-годишната Елизабет, най-дълго царувалият монарх в света, за първи път от десетилетия пропусна коледната служба, заради настинка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай работи със САЩ за решаване на севернокорейския проблем
Китай работи със САЩ за решаване на севернокорейския проблем
БНТ2 с подаръци за арменската общност в Пловдив
БНТ2 с подаръци за арменската общност в Пловдив