НОВИНИ

Парламентът отхвърли ветото на президента за Изборния кодекс

С мнозинство от 135 депутати, парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина. Освен ГЕРБ, Патриотичния фронт и по-голямата част от Реформаторския блок, срещу ветото гласуваха също БДЦ и "Атака". Управляващите се споразумяха да внесат нови поправки в кодекса.

Надежда Василева
от Надежда Василева
14:16, 18.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Компромис в името на стабилността. Десетки срещи и тежки преговори предшестваха отхвърлянето на ветото. За да запазят единството, ГЕРБ дори застанаха срещу аргументите на президента. От Патриотичния фронт заплашваха, че ако ветото мине, ще оттеглят подкрепата си към кабинета. След гласуването, ГЕРБ, реформаторите и патриотите предложиха и нови промени в кодекса - да бъдат разкривани до 35 секции в една държава, при поне 60 подадени заявления.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Да може действително да се разкриват допълнителни секции, с което ще облекчим гласуването на гражданите и струпването на много хора в изборния ден. Всички ние бяхме обединени само и единствено от това да има стабилност в страната, и самият факт, че 135 гласа в гласуването за новия социален министър, така и за ветото, показва, че стабилността в парламентарните групи е налице и продължаваме напред".

Реформаторите се разделиха при гласуването на ветото. 12 депутати бяха "против", трима от ДСБ го подкрепиха, а други трима гласуваха "въздържали се".

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "В РБ ще гласуваме по съвест".
Лютви Местан - независим депутат: "В крайна сметка властта ще се окаже по-сладка от принципите".
Радан Кънев - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Гласовете от Турция ще си дойдат. Това тюскане на кочове, което се наблюдава кой да надделее за няколко запетайки в закона и кой-кому да наложи волята си, представлява не просто заплашване на стабилността на плаващите мнозинства и плаващото правителство в българския парламент, а представлява заплаха за националните интереси и националната сигурност на България.
Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Още не мога да разбера дали патосът ви е театрален, или истински. Първа лъжа - няма да има ефект - гласуването в Турция няма да намалее. По сега приетият закон в Турция ще има 8 секции. Може би трябва да ми обясните как така няма да намалеят от 139 секции".

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: Няма как да приемем да върнем старото положение, при което гласуването в Турция ще бъде безконтролно.Магдалена Ташева - Атака - Когато разсъждаваме за ветото на този президент, не трябва да забравяме, че той е в предизборна кампания и разчита на благоволението на определени социални и етнорелигиозни категории избиратели.

ДПС подкрепиха ветото, но бяха недоволни, че президентът е върнал само текстовете за гласуването в чужбина.

Четин Казак - ДПС: "
Когато ние от тази трибуна заявихме, че прибързаното, хаотичното приемане на промени в изборния кодекс със заседания до късни нощи, ще се превърне в едно недоносче, се оказа истина".

БСП и АБВ не участваха в гласуването.
Филип Попов - БСП лява България: "Мотивите във ветото на президента са политически, а не юридически. Във вашето творение няма нищо правово, то е еманация на договорките и сделките на задкулисието и липсата на каквато и да е прозрачност. То е олицетворение на вашата безпринципна коалиция".
Лъчезар Никифоров - АБВ: "Парламентарната група заявява, че сме за най-широко участие на нашите сънародници в чужбина в изборния процес и че не бива техните права да бъдат ограничавани. Но и многократно сме заявявали, че не подкрепяме да се заиграва на техен гръб с оглед на тяснопартийни политически цели".

;

Така след отхвърляне на ветото, мнозинството излезе още по-единно, макар и без ДСБ и АБВ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици погребани под свлачище в Шри Ланка
Стотици погребани под свлачище в Шри Ланка
​САЩ предупредиха туристите си в Турция за възможни терористични нападения утре
​САЩ предупредиха туристите си в Турция за възможни терористични нападения утре