НОВИНИ

Парламентът прие без дебати бюджета на НЗОК за следващата година

Той е с 248 милиона лева по-голям от бюджета за тази година. 89 милиона лева се дължат на увеличение на вноските на осигурените от държавата. Здравният министър в оставка Петър Москов коментира, че разумът е надделял и много по-добрият бюджет на касата е приет.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:34, 30.11.2016
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Депутатите приеха увеличение на минималните пенсии с близо 4 лева от 1 юли 2017 година и индексиране на всички пенсии с 2.4 %. Народните представители отхвърлиха всички предложения за по-големи увеличения на пенсиите, сред които и тези на Патриотичния фронт за минимална пенсия от 300 лева.

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО: "Проблемът е, че няма човешка воля в този парламент и в правителството накрая нямa кой да се заеме с този проблем и да го решава. Не може българският парламент или българското правителство да се самозатварят, да се държат като ротният фелдфебел. На въпроса дай, те да казват няма и в склада няма. Трябва да се помисли, резерви има."
Рамадан Аталай, депутат от ДПС: "Върви един безсмислен национал-социалистически труд и очаквам да приемете и да правите чудеса от трудов героизъм с мъката на нашите пенсионери и ще ви предложим уважаеми колеги, минималната пенсия да не е по малко от 600 лева без да се съобразяваме нито с приходите, нито с разходите на бюджета, нито пък ни интересува състоянието на държавата."
Менда Стоянова, ГЕРБ, председател на Бюджетната комисия в НС: "Те предлагат 300 лв. минимална пенсия. Какво значи това?Първи ефект, милиард и 600 лв. допълнително годишно от данъци трябва да бъдат пренасочени към ДОО, тоест политики по образование, по социално подпомагане, по здравеопазване ще бъдат лишени от тези пари и те ще бъдат насочени към бюджета на фонд "Пенсии". Второ, онези възрастни хора,които по една или друга причина са се осигурявали много по-малко време, не са работили на пълен работен ден или не са се осигурявали въобще ще получат пенсия, равна или само със стотина лева по-ниска от онези наши родители, които са работили по 30-35 години и са се осигурявали през целия този стаж. Tова означава разваляне на целия пенсионен модел."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училище в Пазарджик събира средства за дома на отец Иван
Училище в Пазарджик събира средства за дома на отец Иван
Добрият самарянин в Русе е препълнен на прага на зимата
"Добрият самарянин" в Русе е препълнен на прага на зимата