НОВИНИ

Патриарх Неофит получи Знак за особени заслуги от общинския съвет в Стара Загора

Патриарх Неофит откри днес в Стара Загора конференция под наслов: "180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев".

bnt avatar logo
от БТА
13:28, 06.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Негово светейшество е в града заедно с делегация от представители на Светия синод, Вселенската патриаршия, свещеници от Московската и Румънската патриаршия по повод на празника 5 октомври и на годишнината от рождението на първия Старозагорски владика.

В словото си българският патриарх очерта историческата роля на митрополит Методий Кусев, като го нарече "заслужил архипастир на Светата ни църква и обичан от целия ни православен народ Старозагорски митрополит". По оценката му, неговото дело е "епохално не само за Старозагорската епархия, но и за цялата ни Света църква, отдавна оценила и признала значителната роля на митрополит Методий".

Преди това в присъствието на патриарх Неофит се състоя тържествена сесия на общинския съвет, на която от името на Старозагорския епархийски съвет той връчи на кмета на Стара Загора Живко Тодоров орден "Св. апостол Карп" - първа степен, учреден от Старозагорската митрополия.

Негово светейшество патриарх Неофит бе удостоен със Знак за особени заслуги от общинския съвет на Стара Загора като баща обединител на българския народ, с пожелание да носи мир и вяра за всички.

Старозагорският митрополит Киприан беше удостоен с Благодарствен плакет за заслуги от името на кмета и община Стара Загора. Отличията връчи председателят на общинския съвет Таньо Брайков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха избягала силно отровна мамба в Прага
Заловиха избягала силно отровна мамба в Прага
Започна първото издание на София Винил Фест
Започна първото издание на София Винил Фест