НОВИНИ

Пациентът, трансплантиран с черен дроб преди Коледа, беше изписан от ВМА

Пациентът, трансплантиран с черен дроб преди Коледа, започна своя нов живот извън болницата. Той беше изписан от ВМА след успешно възстановяване. Минути преди да напусне болничната стая и да се прибере в Стара Загора, с 46-годишния мъж се срещна наш екип.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
09:49, 08.01.2020
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Милко Гьоков, трансплантиран с черен дроб: Оправям си багажа и след малко ще си вземем довиждане с ВМА и с всички лекари, професори и към Стара Загора. Живи и здрави през новата година. И съм готов да живея един нов живот.

Новият живот за Милко Гьоков започва след стари проблеми и години чакане.

Милко Гьоков: Заболяването ми е от доста време. 9 години съм с хепатит B. От 2017 г. ми се откри карцином на черния дроб и от там вече започнаха по-сериозните проблеми. Просто работата ме крепеше.
Като цяло се занимавам с производство на плодове и зеленчуци и търговия. В този сектор се занимавам от 20 години. Физически, макар че бях с тази болест, пак не съм се предал. Стисках зъби. То просто нямаш друг вариант.

Добрата новина идва преди осем месеца, когато Милко е включен в списъка на чакащите за орган. Две седмици преди Коледа се появява донор - жена от Варна.

Доц. д-р Васил Михайлов, Клиника по чернодробно-панкретична хирургия и трансплантология, ВМА: Както винаги всичко става неочаквано, както за нас, и за пациентите. Когато се появи донор, се сформира екип за експлантация и екип за трансплантация.
Тук се наложи да се пътува със самолет. Декември е свързан винаги с променливи метеорологични условия. Тук имаше мъгла, очаквания за бури и т.н. Но благодарение на професионалната работа на пилотите, военните пилоти, организацията беше много добра.

Трансплантацията е извършена във ВМА от екип, ръководен от доцент Васил Михайлов. Продължава 6 часа.

Доц. д-р Васил Михайлов: Това е много комплексна процедура. Съпроводена е със следоперативна имуносупресия. Затова сме винаги изключително внимателни по отношение на заобикалящата се среда и риска от инфекции. Но слава Богу в случая всичко премина благополучно и днес го изписваме към вкъщи.
Милко Гьоков: Една голяма благодарност на близки и роднини, които дариха органите. Не само на мен, дариха и орган на друго момче, което е било с необходимост от бъбрека.
По Коледа се случват чудеса. Това беше едно голямо чудо за мен.

Следващите стъпки на Милко водят към родния град - Стара Загора, за да дойде най-чаканият момент.

Милко Гьоков: Да си прегърна децата. С нетърпение искам да ги видя. Малко съм разтревожен. Извинявайте... От радост. Не съм ги виждал един месец.
Представям си, че ще живея нормално. Няма да ги имам тези проблеми, които ги имах през годините назад. Не искам да се връщам във времето назад. Трудностите ги оставяме в миналото.

От 2005 година досега в България са извършени 164 трансплантации на черен дроб. 14 от тях са се случили миналата година. Сега за нов черен дроб чакат 50 души. Страната ни обаче продължава да е на последно място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора на милион население.

Доц. д-р Васил Михайлов: Ключова роля има Агенцията по трансплантации, която трябва да създаде необходимата организация и да се подпомогнат колегите в донорските бази.
През последните години се очертават няколко центъра, които работят много добре, не мога да не го спомена. Центровете във Варна, Велико Търново, Бургас. Имахме миналата година и донор от Силистра, което е един добър атестат.
Милко Гьоков: Нека колкото може повече българи да имат добри сърца и да даряват органи. Защото всеки дарен орган е спасен живот!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община е инвестирала 15 млн. лв. в закупуването на новите електробуси
Столичната община е инвестирала 15 млн. лв. в закупуването на новите електробуси
Автомобил отнесе част от оградата на къща край Пловдив (Снимки)
Автомобил отнесе част от оградата на къща край Пловдив (Снимки)