НОВИНИ

Пчелари не успяха да спрат пръскането на площи в Гоцеделчевско

Въпреки протестите на пчеларите от Гоцеделчевско срещу пръскането с препарати днес селскостопанските самолети и хеликоптери възобновиха третирането на площите в района на четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Пчелари от региона не успяха да възпрепятстват пръскането както се бяха заканили тъй като на летището край Гоце Делчев от където излитат машините освен протестиращи земеделски стопани имаше и много полиция.

bnt avatar logo
от Лилия Устаилиева
11:14, 06.07.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

В продължение на седмица протестиращи пчелари от района на Гоце Делчев и Банско не позволиха излитането на летателните машини, тъй като според тях отровата, с която пръскат е смъртоносна не само за пчелните семейства, но и за хората.

Димитър Джоганов - пчелар: "След като тази пчела внесе тази отрова в самия кошер, какво ще стане? Хиляди болести ще ни сполетят. Наредба номер 15 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяния, нарушена е точка 2 и точка 3. Няма такава държава като нашата в медосбер да се пръска."

От Българската агенция по безопасност по храните казаха, че препаратът, с който се извършва пръскането, не е вреден нито за хората, нито за околната среда. Третирането срещу насекоми в региона на Гоце Делчев ще продължи, като пръскането ще се извършва по установения график съобразен с пчелините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО иска задължителна казарма
ВМРО иска задължителна казарма
Кога ще са президентските избори у нас?
Кога ще са президентските избори у нас?