НОВИНИ

Петър Андронов: Около 73 млрд. лв имат гражданите и фирмите в банките у нас

Хората държат в банките в България в момента 48 милиарда лева, а фирмите - 20 милиарда лева. Общо към 72-73 милиарда имат гражданите и фирмите в банките. Ръстът на спестяванията е обичайният за последните години - около 6-7 процента годишно. Това коментира в "Денят започва" председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 11.05.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Тези депозити и спестявания на гражданите се трансформират в кредити. С тези пари се финансира кредитната активност на хората, каза още Андронов.

По думите му ниските лихви продължително време и спокойната икономическа среда, увеличената заетост и увеличените доходи провокират нарастване на инвестициите. Така например цените на недвижимите имоти особено в няколко големи града растат повече от предишните години.

По думите на Андронов икономическият растеж се усеща и по повишеното теглене на фирмени заеми, като средствата все повече се инвестират в модернизация на базата. Според него голяма спирачка е пазарът на труда, защото всички сектори на икономиката изпитват един и същи недостиг на работна ръка.

Влизането на България в чакалнята на еврозоната ще даде сигурен знак, че страната ни ще е част от развитите страни, което е положителен сигнал за инвеститорите, каза Андронов.

Той успокои, че еврото няма да навреди нито на спестяванията, нито на доходите ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ много трудно ще бъде финансирана
Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ много трудно ще бъде финансирана
Задържан е мъжът, който блъсна с колелото си дете
Задържан е мъжът, който блъсна с колелото си дете