НОВИНИ

Пхенян е готов да отговори с ядрен удар на всяка провокация от страна на САЩ

Северна Корея предупреди Съединените щати, че е готова да отговори с ядрен удар на всяка провокация. Изявлението по повод евентуален силов отговор на Вашингтон в случай на нов ядрен опит на Пхенян бе направено в деня на 105-тата годишнина от рождението на Ким Ир Сен. Събитието бе отбелязано с внушителен военен парад в севернокорейската столица, където за първи път бяха показани две нови междуконтинентални балистични ракети.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:48, 15.04.2017 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Акцент в традиционната демонстрация на сила в Пхенян беше ракетният арсенал. Сегашният лидер Ким Чен ун, внук на основателя на държавата, поздрави командващия стратегическите въоръжени сили. Западни журналисти забелязаха нов тип междуконтинентални балистични ракети в контейнери на автомобилни платформи. Предполага се, че това са разработки в начален стадий, още повече, че Пхенян често демонстрира въоръжения, преди да са преминали тестове.

За първи път дефилираха и ракети с базиране на подводници и радиус на действие над 1000 километра. Големите отсъстващи на парада бяха висши представители на Китай, който критикува ядрено-ракетните амбиции на съюзника си и подкрепя санкциите на ООН.

О Сонг Рим- жителка на Пхенян: Следваме посоката, зададена от нашия Маршал. Независимо от ситуацията и откъде духа вятърът, при каквито и да е санкции и натиск върху нас, ние ще се придържаме към нашия път.

Имаше очаквания, че за празника Пхенян ще извърши нов ядрен тест или ракетен старт, американски медии заговориха дори за превантивен удар. Вашингтон изпрати в района военно-морска армада начело със самолетоносача Карл Винсън.

Телевизионен говорител: Нашите твърди противодействия срещу Съединените щати и техните съюзници ще бъдат толкова безмилостни, че агресорите няма да оцелеят.

Със или без Китай ще решим проблема със Северна Корея, заяви по-рано американският президент Доналд Тръмп, а днес вицепрезидентът Майк Пенс замина за Южна Корея в рамките на планирана 10-дневна азиатска обиколка. Наблюдатели сега не изключват Пхенян да извърши нов ядрен или ракетен тест около 25-ти април, когато се навършват 85 години от създаването на Корейската народна армия. Русия призова всички страни към сдържаност, Китай изтъкна риска от война и посочи, че преговорите са единствено решение на кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим
Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим
Дъжд и гръмотевици на Великден, температурите ще се понижат
Дъжд и гръмотевици на Великден, температурите ще се понижат