НОВИНИ

Чудото на Благодатния огън

За поредна година БНТ ви показа на живо слизането на Благодатния огън в Йерусалим. През вековете е имало много опити да се обясни самозапалването, но напразно. За милиони вярващи той остава чудо, което възвестява и чудото на Възкресението. Тази година в храма "Възкресение Христово" имаше извънредни мерки за сигурност и църковните делегации от цял свят бяха допускани при строг режим.

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 15.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Как пламва Благодатният огън и защо точно на православната Велика събота - това чудо така и не е разгадано. Но то е свързано най-великото чудо за християните, което предстои - Христовото Възкресение. За това напомнят и ритуалите в църквата на Божи гроб. Параклисът на мястото на гробницата на Исус се проверява за запалителни средства, за няма съмнение, че огънят е дело на човешка ръка. В 12 на обяд се запечатва с пита пчелен восък. Това напомня печата върху камъка, с който според преданието е била затворена гробницата на Божия син - за да не откраднат учениците тялото му и да разпространят слух, че е възкръснал.

Задължителен обичай е втурването на православни палестински младежи, които с веселба възхваляват Бога и Божията майка.

Преди да влезе, за да измоли огъня, православният ерусалимски патриарх обикаля три пъти параклиса с литийно шествие.

Снемането на печата и отварянето на параклиса напомнят за сутринта на Възкресението. Тогава жени, дошли за помажат с благовония тялото на мъртвия Исус, видели смаяни, че то не е вътре. Както се казва в Евангелието от Матея, ангел в бели дрехи седял върху отместеният камък и изрекъл: "няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал."

Светлините угасват, когато патриархът влиза да отправи молитва в параклиса. Така земята e потънала в мрак при разпъването на Христос, за да грейне след това огънят на Възкресението.

Благодатният огън се запалва в голямо сребърно кандило, а после мигновено се разпространява из храма и по улиците на стария град. Смята се, че той снизхожда като Божия милост. Не дава първенство на православните, а отговорност. Загадката на неговото появяване подчертава идеята, че в християнството особено важна е вярата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рим мобилизира 3 500 полицаи преди Възкресение Христово
Рим мобилизира 3 500 полицаи преди Възкресение Христово
В Хасково започна подписка срещу виновните за замърсената вода с уран
В Хасково започна подписка срещу виновните за замърсената вода с уран