НОВИНИ

Над 100 лв ще се увеличи издръжката на живота след по-високата цена на газа

Над 100 лв ще се увеличи издръжката на живота на четиричленно семейство след увеличението на цена на газа. Това прогнозира в предаването "Още от деня" председателят на КНСБ Пламен Димитров.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 06.04.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Шоковото поскъпване на цените на газа ще има негативен ефект върху доходите и потребление. Неминуемо това ще доведе до вдигане на цените, въпросът е с колко и кога?

В момента от КНСБ се опитват да направят анализ и с представители на тежката индустрия и бизнеса, където газа не е само основа за отопление, но е и суровина. Димитров прогнозира, че в по-големите предприятия ще има негативен ефект и върху заетостта.

По думите на Димитров с около 25-26 лв на член от семейство ще се увеличи издръжката на живота след въвеждането на по-високите цени на газа. Към досегашните около 2250 лв, които са необходими за издръжката на 4-членно семейство. Сума, която само 25% от хората ги имат, другите 3/4 ги нямат и живеят с по-малко пари. Той уточни, че това е първоначална прогноза.

Според Пламен Димитров проблемът с по-високата цена на газа е сериозен.

Той уточни, че в над 2000 предприятия в България има подписани колективни трудови договори, в повечето от тях има клаузи, че при инфлация над 5% има автоматично увеличение на заплатите. Това е, което могат да направят синдикатите за да компенсират хората за да поемат тези удари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В дома на Гайтанджиев са открити документи, различни от търсените от АПИ
В дома на Гайтанджиев са открити документи, различни от търсените от АПИ
50 пожара за 3 месеца на територията на Югозападното държавно предприятие
50 пожара за 3 месеца на територията на Югозападното държавно предприятие