НОВИНИ

Плажове без концесионери

Летният туристически сезон наближава и решаването на проблема с концесиите на плажовете става все по-належащ. Въвеждането на категории за плажните ивици е един от вариантите. Според областния управител на Варна Стоян Пасев така ще се регулира размера на концесионната такса, защото досега към част от плажовете в областта нямаше интерес именно заради високите ставки.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
11:44, 03.04.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Плажът на курортен комплекс Камчия е един от най-големите и най-красивите по северното Черноморие. От години обаче той не се стопанисва, защото концесията му е много висока. Деветте километра ивица бяха оценени през миналата година на 2 милиона и 500 хиляди лева и това отблъсна кандидатите. Още повече, че инфраструктурата в района не е от най-развитите. За да не изгонят съвсем туристите, от община Аврен правят всичко възможно, за да поддържат плажа. Но разходите се оказват непосилни за бюджета им, който тази година е около 6 милиона лева.

Емануил Манолов, кмет на община Аврен
Поддържаме го, колкото можем, но това че е необезопасен, че няма концесионер, който да се грижи за него и съответно се създават предпоставки за удавяния, тези неща няма как да се избегнат.

Осигуряването на медицински екипи и спасители на камчийския плаж не е задължение на общината. Затова там разчитат на промяната в методиката на концесиониране, за да може не толкова апетитни плажни ивици да намерят стопанин.

Емануил Манолов, кмет на община Аврен
Този плаж е специфичен и заради това, че там е устието на река Камчия, която носи отпадъци от половин България и на практика много често се затлачва и самото русло на реката. Ще направим всичко по силите си, така че плажът да е годен за новия туристически сезон.

Друг проблем са диво къмпингуващите, които не си събират боклуците. От общината не са против хората с палатки, но искат от тях да почистват след себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва записването в детските градини в Благоевград
Започва записването в детските градини в Благоевград
Паметници на културата във Велико Търново се рушат
Паметници на културата във Велико Търново се рушат