НОВИНИ

Плевнелиев иска подкрепа и за деветте приоритетни проекта за въоръжените сили

Президентът Росен Плевнелиев призова народните представители да подкрепят и деветте приоритетни проекта за модернизация на въоръжените сили, а не да изберат един или два. Плевнелиев коментира темата в Ново село, където проследи част от тактическото учение "Ответен удар".

bnt avatar logo
от Диана Иванова
17:54, 19.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Държавният глава се спря и на предстоящите президентски избори, като подчерта, че не бива да се гледа на тях като начин да бъдат издигани тяснопартийни кандидатури.

Главнокомандващият припомни, че проектите са синхронизирани с решението на Консултативния съвет за национална сигурност за плавно увеличаване парите за отбрана, за да стигнат за едно десетилетие 2 % от БВП. Те са заложени и в приетата програма и плана за развитие на въоръжените сили.

Росен Плевнелиев - президент на РБългария: Моят апел е деветте приоритетни проекта са важни, нашите въоръжени сили очакват силния политически сигнал. Военно-въздушните сили очакват модернизация, но и сухопътните войски имат спешна нужда от модернизация.Проектът за нова бойна машина е също толкова важен, както и проектът за модернизиране на военно-въздушните сили и военно-морските сили.

Президентът заяви, че България е получила много висока международна оценка за начина, по който пази външната граница на ЕС. Според него правителството се справя много по-добре от други с миграционната вълна и българските граждани могат да са спокойни.

Росен Плевнелиев - президент на РБългария: Добрите думи, които се получават са факт, но е не бива да ни успокояват. Трябва да бъдем готови, ситуацията е изключително непредсказуема и всичко може много бързо да се обърне.

Плевнелиев коментира и предлаганата от премиера Борисов промяна за начина на издигане и избор на държавен глава. Според него смисълът на президентските избори е в едно честно и конкурентно съревнование между много кандидати.

Росен Плевнелиев - президент на РБългария: Не бива да гледаме в предстоящите президентски избори като начин просто да бъдат издигани тясно партийни кандидатури и партийната дисциплина да бъде водеща. България ще има нужда от колкото се може повече кандидатури, които са широко скроени, които действат национално отговорно, които могат да интергрират колкото се може повече хора със своята визия, със своите решения за България.

Президентът каза още, че е амбициран да покаже, че в България може да има и друг подход на правене на политика, при който националният интерес е водещ,а не тясно партийния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложбата Археология  на София и Софийско е открита
Изложбата "Археология на София и Софийско" е открита
За и против за създаването на гражданските гвардии
"За" и "против" за създаването на гражданските гвардии