НОВИНИ

"За" и "против" за създаването на гражданските гвардии

Има ли нужда от създаване на граждански гвардии, които по законен начин да оказват съдействие на властите при задържането на мигранти? Този дебат набра скорост през последните дни и срещна полюсни мнения в обществото и сред политиците. За "По света и у нас" председателят на Съюза на българските командоси Юлий Абаджиев разказва за как този въпрос е уреден в други държави.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:46, 19.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Председателят на Съюза на българските командоси Юлий Абаджиев коментира, че въпросът за създаването на Национална гвардия е изключително назрял. За пример дава Националната гвардия на Съединените щати, където по думите му щатният състав е около 25%, а останалите са доброволци.

Юлий Абаджиев - председател на Съюза на българските командоси: В Америка, когато има криза, президентът на Щатите първо казва - нека да дойде Националната гвардия. Не казва - нека да дойде армията. Защото дойде ли армията, значи е военно положение.

Абаджиев е на мнение, че Националната гвардия може да помага и при бедствия и аварии, охрана на национални обекти, а също така да съдейства и за справянето с битовата престъпност или незаконната сеч. Той самият обяснява, че моделът за такава гвардия вече е изграден, тя е регистрирана в съда, има устав. Оставало да бъде подкрепена и от държавните органи.

Юлий Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси:
Можехме да помогнем в много направления. Никой не ни търси. Казват - е, какво ще се занимаваме с тях? Ама "какво ще се занимаваме", там има специалисти, които са може би малко по-големи специалисти от тези, които действат в момента в държавните служби и учреждения.

Какво мислят политиците?

Според шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ формированията от типа Гражданска гвардия биха могли да бъдат регулирани с нов Закон за доброволчеството.

Данаил Кирилов, председател на парламентарната Комисия по правни въпроси: Като доброволците изпълняват стриктно указанията на съответните органи и служби, съобразно съответните указания и са под техния контрол. Действат съобразно разпореденото им от службите на МВР най-често, когато иде реч при бедствия и аварии, включително и когато, да кажем се упражнява инициатива за подпомагане на силите за охрана на границата.

По темата вчера и от ДСБ заявиха, че ако не достига щатът на МВР и на военните,~в охраната на границата биха могли да се включат контролирани от държавата доброволци. Според БСП обаче идеята за Национална гвардия е признание, че държавата не може да се справи със ситуацията по границите.

Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на "БСП лява България
": Преди всичко трябва държавата да си бъде на мястото. Ако държавата си е на мястото, едва ли ще бъде необходимо създаването на такава национална гвардия.

Наскоро и от ВМРО коментираха охраната на българската граница и че държавата трябва изцяло да подкрепя българските правоохранителни органи.

Красимир Каракачанов, зам.-председател на НС, ВМРО: Случаят с онзи граничен полицай, който употреби сила срещу турски контрабандисти, него го пък уволниха от работа. И когато държавата не застава зад своите служители, полицаят за какво си му дал униформа и оръжие? за да го използва, когато има нужда.

Заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов е категоричен,че трябва да има силна законодателна подкрепа за всяко действие, което ще защити границите на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев иска подкрепа и за деветте приоритетни проекта за въоръжените сили
Плевнелиев иска подкрепа и за деветте приоритетни проекта за въоръжените сили
Първата сонда за нефт и газ пристигна в Бургас
Първата сонда за нефт и газ пристигна в Бургас