НОВИНИ

Пловдивската опера си намери дом в Панаира

Намери се дом за Пловдивската опера. Сега заради липса на собствена сцена спектаклите се играят компромисно в Дома на културата „Борис Христов”. Новата сграда ще бъде построена на мястото на Панаирна палата 1 в града. По първоначални прогнози тя ще струва между 50 и 60 милиона лева.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова
19:50, 10.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Одобреният за сградата терен е 4,5 декара. Намира се на достъпно място и има достатъчно паркоместа, каквито условия бяха залегнали в концепцията на инициативния комитет, който месеци наред търсеше дом на Пловдивската опера. Първата стъпка към реализиране на идеята ще се направи още този четвъртък. Тогава пловдивските общински съветници трябва да гласуват безвъзмездното придобиване от общината на 20,69% от държавните акции в дружеството.

Иван Тотев – кмет на община Пловдив
"Инвестициите в сградата в сегашния момент очакваме изцяло да бъдат от страна на министерството на културата и от Община Пловдив, като те ще бъдат вече поделени. В хода на следващите месеци ще стане ясно как ще развием концепцията."

Предстои Общината, Панаирът и държавата да подпишат тристранно споразумение. Мажоритарният собственик на Панаира - Георги Гергов, има условия единствено за терена.

Георги Гергов - мажоритарен собственик на „Международен панаир Пловдив” АД
"Ние като ръководство на Панаира сме готови да подпишем такова споразумение, право на строеж, в което ясно ще е упоменато, че ако не се построи опера, теренът си остава собственост на Панаира."

Според бившия министър на културата Вежди Рашидов строежа на новия Дом на операта ще струва между 50 и 60 милиона лева, които са по силите на държавния бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Хановер забрани връщане на бежанци в България
Съдът в Хановер забрани връщане на бежанци в България
До какво ще доведе американската операция срещу сирийската военновъздушна база?
До какво ще доведе американската операция срещу сирийската военновъздушна база?