НОВИНИ

Гледахте по БНТ: ВСС избра новия главен прокурор

Българската национална телевизия излъчи на живо процедурата по избор на нов главен прокурор. Висшият съдебен съвет изслуша единствения кандидат за поста - сегашния заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев. Първата част от заседанието беше излъчена по БНТ1, а цялата процедура беше излъчена по БНТ2 и онлайн на сайта на ВСС.Вижте акценти от заседанието на ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Мария Гатева
07:04, 24.10.2019
5727
Чете се за: 04:56 мин.
У нас

Номинацията на Гешев беше направена единодушно от 11-те представители на прокурорската колегия във ВСС в края на юли. По закон, освен тях, право да излъчи претендент има и правосъдният министър.

Данаил Кирилов обаче отказа да се възползва от него с аргумента, че не иска да се меси в работата на съдебната власт. Кандидатурата на Гешев предизвика и протести. Такива се очакват и днес пред сградата на Висшия Съдебен Съвет. Недоволните от неговата номинация настояват президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването му и да върне процедурата в начален етап. По закон, мандатът на настоящия обвинител №1 изтича на 10 януари 2020 година.


;

Заседанието беше открито в 10.00 часа от правосъдния министър Данаил Кирилов. По процедура той даде думата на Даниела Машева, председател на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която представи в резюмиран вид доклада на Комисия по атестиране и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС относно професионалните качества на кандидата Иван Гешев.

Даниела Машева, председател на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет: Иван Гешев притежава професионалните качества за заемането на длъжността главен прокурор и отговаря на законовите изисквания.

Докладът на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС за резултатите от извършените проверки за притежаването от кандидата нравствени качества представи нейният председател Георги Кузманов

Георги Кузманов, председател на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС: Иван Гешев не е злоупотребявал със служебното си положение. Притежава необходимите нравствени качества за заемане на длъжността главен прокурор.

Кандидатът за главен прокурор беше представен от вносителите на предложението. В залата беше поканен Иван Гешев да вземе участие в заседанието

Огнян Дамянов, член на ВСС - прокурорска колегия: Иван Гешев ще осигури добро взаимодействие с другите държавни органи.



След него думата взе кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. Той представи концепция за стратегическо управление на Прокуратурата.

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Мотивира ме доверието на цялата Прокурорска колегия. В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс, които са производители на компромати. Аз не мога да забраня и не смятам да забранявам чуждото мнение. Но не уважавам това на мен да ми казват какво да мисля. Благодарение на Сотир Цацаров се повиши значително административния капацитет на прокуратурата. Това направи работата по-ефикасна. 2013 - 2018 трайно е намален броя на върнатите от съда дела. Само 2.7% са оправдателните присъди. 97.3% са осъдените лица.


В сградата ВСС постъпи телефонен сигнал за бомба. Въпреки това беше взето решение за продължаване на заседанието.

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Ще се постарая да приключа с представянето преди да избухне бомбата. Предлагам допълнително материално и нематериално стимулиране на прокурорите за добре свършена работа, ефективни екипи за разследване и оптимизиране на сроковете на работа по различните дела, въвеждане на редовно продължаващо обучение на магистратите, проактивен подход в разследването на престъпленията, спазване на Конвенцията за правата на човека при разследванията, разширяване на двустранните споразумения и меморандуми за международни разследвания.


;

Процедурата продължи с обобщаване и задаване на въпроси от организациите.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Постъпили са 107 въпроса към кандидата за главен прокурор Иван Гешев.
Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Част от тези въпроси целят компроментиране на процедурата и кандидата. Включително и натиск към президентската институция. Имам време, не бързам за никъде. Ще отговоря на всеки един въпрос.

Относно правомощията на главния прокурор Гешев каза:

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Главният прокурор не упражнява пряк контрол върху разследването и действията по досъдебните производства. Главният прокурор упражнява само контрол на административната дейност.

На въпроса за зачитането на презумцията за невинност:

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Транспонирането на правото на ЕС е в правомощията на законодателната власт. Привърженик съм тезата за разширяване на съдебния контрол върху прокурорските актове. Има предложени промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще защити правата на гражданите.

Как трябва да бъде структуриран механизмът за отчетност, контрол и разследване на главния прокурор?

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Одобрявам предложените промени в Закона за разследването и отговорността на главния прокурор и председателите на върховни съдилища. Би трябвало да има специфични разлики за главен прокурор и председател на ВКС и ВАС. Трябва да има гаранции за обективност на производствата срещу главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

За диалога с гражданското общество:

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Магистратите са длъжни да обясняват решенията си, особено когато чувството за справедливост се разминава с рамката на закона. Хората имат право да знаят защо се взима конкретно решение. Задължение е на прокуратурата да бъде активна в рамките на Закона.

Кое е делото, с което се гордее най-много?

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Най-тежки са ми били делата когато бях следовател в транспортния отдел и разследвах катастрофи със загинали. Най-тежък е бил контакта с роднините на починалите. Най-голямо предизвикатество е разследването на фалита на КТБ. Имаше голям натиск върху екипа. Щетата от този фалит е огромна. Разследването на фалита на КТБ показа ефиктивност на база на екип.

На какво се дължи недоверието в съдебната власт:

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Знам, че има недоверие към съдебната власт. То се дължи на субективни и обективни фактори. Дължи се на проблеми в съдебната власт, икономиката, държавата. Дължи се на активна медийна кампания срещу прокуратурата. Дължи се и на това, че ние като прокуратура не обяснихме навреме това, което правим.

Определяте ли се като политически независим?

Да.

Най-важните неща за първите 100 дни като главен прокурор:

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Първо ще сформирам екип, защото това е най-сериозният начин за постигане на резултати.

Смята ли да влиза в зала по време на мандата?

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Като главен прокурор не виждам проблем да влизам в зала. Част съм от екипа разследвал фалита на КТБ и ще влизам по това дело.

Споразумението с Русия:

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Споразумението с прокуратурата на Руската федерация е за борба с тероризма и трансграничната престъпност. Ще се прилага така, както споразуменията и с прокуратурите на всички други държави.

Допустимо ли е прокурори да изказват в публичното пространство становища относно виновността на обвиняемите?

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Когато се изнасят факти по разследването с разрешение на наблюдаващия прокурор няма нарушение на презумцията за невиновност.

Опитите за оказване на влияние на съда и прокуратура чрез общественото мнение:

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Обществото има право да има очаквания от Съдебната власт в частност и от прокуратурата. Много често тези очаквания са справедливи. Понякога тези очаквания се разминават с разпоредбите на Закона и житейската логика. Наша отговорност е да обясним тези разминавания и да защитим престижа на Съдебната власт и независимостта на магистрата.

Трябва ли Прокуратурата да има роля в законодателния процес?

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Прокуратурата може само експертно да подпомага законодтелния процес.

Допустимо ли е прокурорът да изразява в публичното пространство мнение за политически партии и медии?

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Българският главен прокурор трябва да отговаря на необсновани нападки към конкретни прокурори.

Трябва ли прокурорът да протестира всяка оправдателна присъда?

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Не трябва да се протестира всяка оправдателна присъда.

Следва ли прокуратурата да си взаимодейства със съда?

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Взаимодействие между съда и прокуратурата в рамките на Закона трябва да има.

Задържането на Иванчева и Петрова:

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Моето лично мнение е, че правата на човека са права на всички български граждани. Това са правата на обвиняемите, правата на подсъдимите, правата на жертвите. На всички - няма изключения!

Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Аз уважавам съда като институция. Няма случай да съм коментирал съда и съдии, както и да съм атакувал независимостта на съда. Гордея се, че съм работил със Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд.

Относно публикуваните документи в "Биволъ":


Сотир Цацаров, главен прокурор: Кой е следователят, който присъства на разговора за сключване на споразумение?
Иван Гешев, кандидат за главен прокурор: Бойко Атанасов е следователят от записа, публикуван късно снощи. Присъстваха още четирима прокурори.

;

След като членовете на Висшия съдебен съвет приключиха с въпросите към кандидата за главен прокурор, ще продължат своето заседание, на което ще проведат дискусия около кандидатурата на главния прокурор и как от представянето и отговорите на Иван Гешев те виждат законовите предпоставки той да бъде избран или да не бъде избран за главен прокурор.

След което се пристъпва към гласуване на кандидатурата. За да стане ръководител на държавното обвинение, Гешев трябва да получи подкрепата на поне 17 души от общо 25-те членове на съвета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 са загиналите при протестите в Чили
18 са загиналите при протестите в Чили
САЩ отмениха санкциите за Турция
САЩ отмениха санкциите за Турция