ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Наздраве за деня на пивоварите!

6833
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Българите пият повече бира от англичаните - около 70 литра годишно. А точно на Илинден родните пивовари отбелязват професионалния си празник. На нашата територия бира се произвежда от хилядолетия, а преди около 150 години започва и промишленото производство на напитката.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Дори по времето на неолита у нас се е произвеждало пиво, а преди 135 години отваря врати и първата българската пивоварна у нас. Последните години българинът предпочита консумацията на бира в стъкло. Променя се и профилът на клиентите, които искат нови вкусове. А в Русе пият най-много -13 пъти на месец. Във Варна, Монтана и Плевен 11 пъти, в Бургас - 10. Мъжете пият повече бира месечно, но русенки изпреварват силния пол в града. С бавни темпове страната ни изпревари Великобритания в консумацията на пиво.

      Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите: При нас се вдигат продажбите на бира, тъй като пазарът все още не е наситен, има възможности за развитие, докато при англичаните се забелязва една тенденция на намаляване на продажбите.

      През последните 5 г. членовете на Съюза на пивоварите у нас са пуснали на пазара над 42 нови марки и над 102 нови опаковки. Непастьоризираната и нефилтрираната бира - става все по-предпочитана от българите.

      Пиер-Оливър Бержерон, генерален секретар на Пивоварите на Европа: Има 80 различни вида бира, който се произвеждат в този момент в Европа. А има над 10 хиляди различни вида марки на стария континент, българския потребител например - предпочита по-силната бира. Това зависи от местната култура на всяка една страна.
      Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите: От месец октомври, ще започнем да предоставяме информация онлайн за хранителната стойност на бирата. Информация някои компании ще изпишат и на етикети, правим това защото е много важно за потребителите да знаят колко бира могат да консумират, и да водят активен начин на живот.
      Пиер-Оливър Бержерон, генерален секретар на Пивоварите на Европа: Бирата е здраве, и е важна съставка за воденето на един здравословен живот. Важно е, разбира се, да я консумираме отговорно и с мярка.

      Празнувайте днешния ден с удоволствие и мярка! Особено дамите в Русе!

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?