НОВИНИ

ГЕРБ против парламентарната декларация за ситуацията в Турция

Развитието на ситуацията в Турция се следи внимателно у нас. Вчера на съвместното заседание на парламентарните комисии по външни работи и вътрешна сигурност са обсъдени възможните сценарии за развой на събитията.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:23, 20.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Най-добрата прогноза е Турция да продължи своя демократичен път. Опасенията са, че южната ни съседка върви към ислямизация и последващ граждански конфликт, който би могъл да повиши напрежението на нашата граница. Това каза в студиото на "Денят започва" председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова. По повод предложението на социалистите Народното събрание да излезе с декларация по темата, Грозданова каза, че според ГЕРБ такава не е необходима.

Джема Грозданова - председател на комисията по външна политика в НС: Искам да кажа две основни неща, когато една такава декларация, приета от върховен орган на дадена държава в случая НС на България дава декларация за състоянието на политиката в съседна държава, каквато е Турция. Това се смята за намеса във вътрешната политика на съответната държава. Второто, което го знае много добре външния министър Вигенин, че една такава декларация би намалила възможностите и лостовете за по-нататъшна парламентарна дипломация, от която България ще се нуждае в бъдещите си разговори между нас и турската страна. Другото, което е, че ако има такава декларация, тя би следвало на подтикне и да даде импулс на правителството да си върши работата, а досега никой от политическите сили не съм чула да е казал, че правителството и институциите не са си свършили за момента работата. На този етап такава декларация не е необходима.
;

Гледайте цялото интервю с председател на комисията по външна политика в НС Джема Грозданова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Французите за първи път са разединени
От първо лице: Французите за първи път са разединени
Над 240 хиляди имигранти са пристигнали в Европа през 2016
Над 240 хиляди имигранти са пристигнали в Европа през 2016