НОВИНИ

Откриват метростанция "Витоша"

Метростанция "Витоша" в кв. "Хладилника" ще бъде официално открита. Церемонията започва в 11:30 часа в присъствието на премиера Бойко Борисов. Така общата дължина на линиите на софийското метро вече е 40 км.

bnt avatar logo
от Мина Петрова
07:16, 20.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

След близо двугодишно строителство метростанция "Витоша" ще бъде открита официално. Пътниците ще могат да я ползват от 2 следобед, а возенето от станцията през деня ще бъде безплатно. Спирката е продължение на втората метролиния от бул. "Джеймс Баучер" до улица "Сребърна".

Инж. Ангел Джоргов, зам.-началник "Метрополитен" ЕАД: Ние се стараем всички метростанции, до колкото е възможно, архитектурно да бъдат различни една от друга. Тук понеже самата метростанция носи името "Витоша" и за момента от всички метростанции тя се явява, така, най-близка до планината, и може би ще се явява отправна точка на всички туристи от тук към Витоша, затова сме се постарали интериора на самата станция донякъде да наподобява на планина, цветово, така чисто като архитектурно решение, и мисля че се получи добър резултат.

Станцията има шест входа - четири от които са от към улица Сребърна, а останалите два се намират на кръстовището на булевард "Тодор Каблешков" и булевард "Черни Връх". Очаква се тя да бъде една от най-натоварените станции на втората линия на метрото, с около 20 хиляди пътуващи в работни дни.

Проф. д-р инж. Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" ЕАД: В момента, метрото се ползва от около 330 000 пътника дневно в работни дни, очаква се той да надхвърли над 350 000 пътника.

Плановете са до есента на 2019 година да бъде готова и третия лъч на метрото - от Хаджи Димитър до Овча Купел.

;

Как изглежда новата метростанция?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-дългата надуваема пързалка е в Бъндеришка поляна
Най-дългата надуваема пързалка е в Бъндеришка поляна
Фрешовете са вредни за зъбите ни, според стоматолози
Фрешовете са вредни за зъбите ни, според стоматолози