НОВИНИ

Издирва се още един съучастник в нападението на 17-годишния в София

Обвинение за опит за убийство по хулигански подбуди ще бъде повдигнато след нападението на 17-годишно момче на бул. "Ал. Стамболийски", заявиха от прокуратурата. Момчето е в "Пирогов" без опасност за живота.От МВР заявиха, че задържаната група е наблюдавана от известно време. Преди 10 дни те са участвали и в друг побой. Ако вината им бъде доказана, те могат да получат доживотен затвор без право на замяна. От държавното обвинение ще поискат хулиганите да останат за постоянно в ареста. Четерима от петимата задържани са с богато криминално минало. Единият от тях е на 16 години.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:36, 19.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Задържани са общо 5 души, от МВР издирват още един младеж. При направените обиски са открити две брадви, по тях има следи от изсъхнала кръв. Разследващите смятат, че тази кръв е на пребитото момче. Предстои да се направи експертиза, за да се потвърди това предположение.

Видеозаписите от камерите в района на произшествието са иззети и предстои да се установи кой от задържаните каква роля е имал по време на нападението.

Снощи около 20 часа 17-годишният Атанас Велинов беше намушкан в гърба след спречкване с хулигани. Той е бил с негов приятел, който обаче е успял да избяга.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Пет лица, може би има и още, от другата група са извикали подир тях "само ЦСКА" и при положителен отговор от страна на спътника на пострадалия - ,,да, само ЦСКА", са ги подгонили. Настигнали са ги много бързо. Едно от лицата е успяло да избяга, но 17-годишният младеж, който не успява да избяга, е бил пребит жестоко.

Агресията на улицата се увеличава и става все по-жестока

Психолози и експерти застават зад тезата, че агресията на улицата се увеличава. Даже те наблягат на това, че престъпленията стават все по-жестоки. От МВР заявиха, че тази група е наблюдавана от известно време.

Преди 10 дни теса участвали и в друг побой. Полицията подозира, че са замесени и в друго жестоко престъпление. Вчера друго момче е пребито пред клуб за боулинг.

Поредното жестоко нападение в центъра на София не е изненада за МВР. Оттам признават, че жестокостта все по-често присъства в полицейските хроники.

Младен Маринов, директор на СДВР: Личи една изключителна жестокост при нанасяне на побоя. Агресията става все по-честа сред този тип хора.

Лекарите в "Пирогов" също отчитат тревожна тенденция при подрастващите.

Д-р Атанас Кацаров - Началник клиника по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ "Пирогов": Харектеризират се с изключителна агресия и жестокост всички инциденти, свързани с деца след 15-годишна възраст. Цялата агресия, която ни залива от страна на обществото, медиите и т.н. не се отразява добре.

Според психолозите една от причините за агресията на улицата е езикът на омразата, който все по-лесно започва да си пробива път на улицата, в социалните мрежи, както и в медиите.

Професор Калин Гайдаров, бивш директор на института по психология към МВР и преподавател в НБУ: Масовият модел на социално поведение е арогантност. За съжаление българското общество навлиза в едно състояние, което може да се нарече култура на насилието. Ние имаме твърде фриволно поведение в публичното пространство. Липсва уважение и зачитане на пространството на другия.

Според психолозите голяма част от общуването на подрастващите вече се прехвърля в онлайн пространството. А там агресия има навсякъде - в поредния клип за скандал на пътя, или пък побой на улицата, станал повод за поредния репортаж.

Георги Апостолов, Националния център за безопасен интернет: Човек действа според своето разбиране затова в какъв свят живее. Тази изкривена картина, че ние живеем в един свят изпълнен с агресия, където агресията е един вид ежедневие за всички хора ни тласка нас да бъдем по-търпими към агресията.

Много често агресията тръгва от интернет. Тревожните данни показват, че все повече подрастващи търсят помощ заради тормоз в мрежата. Обикновено се започва чрез създаване на фалшиви профили, понякога се оставя телефон на жертвата в сайтове, които предлагат сексуални услуги.

Георги Апостолов, Националния център за безопасен интернет: Те просто приемат част от тези действия като нещо нормално, част от живота. Понякога те казват - еми така се прави в интернет. Това е част от живота. Те нямат собствени критерии, по които да оценяват кое е допустимо и кое не е. Буквално повтарят това, което масово се представя.

Годишно в Националния център за безопасен интернет постъпват около 3000 сигнала за тормоз в мрежата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дойче веле: Джихадистите нападат произволно, затова германците се страхуват
"Дойче веле": Джихадистите нападат произволно, затова германците се страхуват
​Ловът на ПОКЕМОНИ може да бъде и опасен!
​Ловът на ПОКЕМОНИ може да бъде и опасен!