НОВИНИ

Над 90 мъртви делфина са открити по българските плажове

91 мъртви делфина, изхвърлени на български плажове през лятото, са констатирали от Регионалните инспекции по околна среда. За сравнение случаите за цялата минала година са 90. Започнало е българо-румънско изследване, след като миналото лято стотици трупове на делфини ужасиха туристите по плажа.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:58, 19.07.2016
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Информации за мъртви делфини заливат Фейсбук от дни. Туристи подават сигнали със снимки от най-северната до най-южната точка на крайбрежието ни. На най-шокиращите - по телата на бозайниците се виждат правилни разрези от нож и дори личи, че част от месото е било отстранено.

Атанас Русев, дружение "Да запазим Корал": Това нещо се е случило някъде отпреди десетина дни - разбираме това по труповете на делфинчетата - те са на такава възраст и това се е случило някъде в българските води.
Разван Попеску, председател Океанографски научен клуб - Румъния:Тази година се случва отново. Мъртви делфини изплуват и по румънското крайбрежие. Изглежда, че причината за смъртта са бракониерски рибарски мрежи.

Още миналото лято Атанас Русев и Разван Попеску обединяват усилията си. Събират данни за броя на мъртвите делфини от доброволци по цялото крайбрежие. Разван пристига от Румъния с подвижна лаборатория и взема проби от изхвърлените тела. Но двамата не спират до тук. Чрез софтуери за картографиране и проследяване и близо месец работа на сървърите твърдят, че са установили обратния път на делфините в морето и лобното им място - близо до Змийския остров между Румъния и Украйна.

Атанас Русев, сдружение "Да запазим Корал": Тогава разбрахме, че на това място в морето някой беше поставил рибарски дънни мрежи за калкан незаконни, бракониерски и беше извършил косвено убийството на вероятно хиляди малки делфинчета.

Клип на Грийпийс показва какво представляват дънните мрежи, с които се извършва незаконно т. нар. "тралене". Някои са с височина на три етажна сграда, широки колкото футболен стадион. Така бракониерите ловят риба в големи количества. Но ако се заплетат в такива мрежи, делфините просто нямат шанс. Не могат да изплуват, за да вдишат въздух и парадоксално умират от удавяне. През май и юни, когато Разван картира популацията на делфините в Румъния, екипът му забелязва бракониерски кораби в румънски води.

Разван Попеску, председател Океанографски научен клуб - Румъния: Може би някои от случаите на изхвърлени мъртви делфини по българското крайбрежие са заради тези кораби. Но като отчитам различната степен на разлагане на труповете, смъртта на делфините е настъпила по различно време. Затова подозираме и много други случаи на бракониерски улов на риба на различни места.
Атанас Русев, сдружение "Да запазим Корал": Само преди 2 дни по протежение на 150 км от българския бряг общо досега са изплували в рамките на едно денонощие 22 делфинчета, почти на все плаж от плаж "Камчийски пясъци" до плаж "Силистар."

Това лято интерактивната карта на природозащитниците показва различна траектория. Подозират, че бракониери опъват мрежи навътре в териториалните води на България. И настояват институциите да разследват и да направят официална аутопсия на изхвърлените тела.

В отговор на тези очаквания днес за първи път се проведе междуведомствена среща заедно с природозащитниците, за да се търси решение на проблема.

Мирослав Калугеров, експерт МОСВ: За да се извърши такова специализирано изследване, трябва да бъде намерен труп, загинал в рамките на 24 часа. До настоящия момент, както казах, такъв труп не е намерен. Търси се решението, надявам се заедно да успеем да го намерим и да адресираме подходящите мерки за справяне с проблема.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забавления на Бъндеришка поляна
Забавления на Бъндеришка поляна
Варненци се отказват от екскурзии в Турция
Варненци се отказват от екскурзии в Турция