НОВИНИ

По-слаба реколта от винените сортове очакват русенски лозари

Заради падналите градушки и поройните дъждове, в някои части на Северна България за втора поредна година гроздето ще е по-малко. Въпреки че се е наложило повече пръскане и копане, за да се запази плодът, не се очаква повишение на цените.

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 31.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Павел Бъчваров вече 19 години гледа лозя в землището на русенския квартал Средна кула. За това време двойно е намалил площите, които обработва. Освен че е зависим от природата, казва, че и все по-трудно се намира работна ръка, а и субсидията трудно покривала загубите, нанесени от дъждовете.

Павел Бъчваров - производител: Годината беше тежка, имаше много валежи, пролетта тръгна сушава. И оттам добивът ще бъде по-нисък. Имахме две градушки... Ударените зърна буквално се спукват … просто изсъхнаха, стафидираха.

Дъждовете са благоприятствали и развитието на гнилостни процеси, а част от гроздето е закъсняло със зреенето. Но от площите, пощадени от времето, специалистите очакват добив около 900 кг за дка.

Веско Симеонов - директор на Агенцията по лозата и виното - Русе: Годината беше особена. Климатичните условия бяха разнообразни... Лозовите насаждения, в които са извършени агротехнически мероприятия навреме, са в сравнително добро състояние.

Първото набрано грозде Павел продава на 90 стотинки. За после не смее да прогнозира. Казва, че цената се определя от винпромите. Но ако количествата са малки, заводите не пращат камиони, защото не е рентабилно. Затова в момента бере по поръчка за плодовата борса.

Павел Бъчваров - производител: „Не е много добре, защото, когато е на винзавод за един-два дни приключва гроздобера, а тук може да протече много време, зависими сме от времето - може да се развали, да се одъжди и да загубим продукцията.

Заради променливото време, тази година гроздоберът в Русенско започна с 10 дни по-рано. Лозарите се надяват да се задържи слънчево, за да могат навреме да приберат реколтата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите Радев, Нанков и Московски подадоха оставки
Министрите Радев, Нанков и Московски подадоха оставки
Взимат проби от асфалта при фаталния участък в Искърското дефиле
Взимат проби от асфалта при фаталния участък в Искърското дефиле