НОВИНИ

​По време на евроизборите не е имало кибератаки, увери вътрешният министър

По време на евроизборите не е имало кибератаки и сигурността на вота е била добре организирана. Това каза вътрешният министър Младен Маринов на дискусия, посветена на борбата срещу киберпрестъпността. От силовото ведомство прогнозират увеличаване на случаите на кибератаки и посочиха като проблем ниските наказания за този вид престъпления. В мрежата най-актуални продължават да са финансовите измами.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:24, 28.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
​по време евроизборите имало кибератаки увери вътрешният министър

Все по-често бизнесът попада в обсега на хакерите. Една от измамите, на които се натъкват разследващите, е свързана със следенето на междуфирмената комуникация. Хакерите най-често се възползват от пропуски в сигурността, свързани например с използването на нелегален софтуер. Целта е набелязаната фирма да се заблуди и да направи банков превод.

комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления" - ГДБОП: "В проформа фактурата се подменя банковата сметка на фирмата получател и парите изтичат към банкова сметка на муле, контролирана от организираната престъпна група, където се изтеглят или се нареждат по други банкови сметки."

През последните три години са отчетени загуби за милиони. През 2018 г. у нас е блокиран опит за неправомерна транзакция на 3 млн. евро на корейска компания. Последният голям случай е свързан с опит за превод на 9 милиона от сметка в Швейцария към няколко различни точки по света, едната от които в Дубай. На този фон от ГДБОП изтъкнаха проблем със законодателството у нас, което предвижда ниски наказания за киберпрестъпления. В повечето случаи под пет години затвор.

комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления" - ГДБОП: "Законът за ел. съобщения не дава възможност да се изискват компютърно информационни данни, трафични данни за престъпления, за които е предвидено наказание до пет години лишаване от свобода, което ни връзва ръцете и ни забранява да разследваме."
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: "Това наистина е проблем. По отношение на това обаче трябва да се произнесе законодателя, тъй като това касае широк кръг обществени отношения. Трябва да се намери баланс в регулацията на тези обществени отношения между свободата на гражданите и сигурността на гражданите.

По данни представени от ГДБОП в световен мащаб за година организираните престъпни групи правят финансови удари за близо 1600 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При 100% обработени протоколи: 5 партии със сигурност влизат в новия ЕП
При 100% обработени протоколи: 5 партии със сигурност влизат в новия ЕП
Временно правителство ръководи Австрия
Временно правителство ръководи Австрия