НОВИНИ

Почина писателката Харпър Ли

Авторката на "Да убиеш присмехулник" си е отишла на 89-годишна възраст. В последните години от живота си тя бе почти парализирана, глуха, загубила над 90 процента от зрението си и страдаше от деменция.

почина писателката харпър
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 19.02.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Нийл Харпър Ли е починала в дома си в Монровил в петък сутринта. През последните години тя беше в много тежко здравословно състояние - страдаше от деменция, беше глуха и почти сляпа и парализирана от едната страна.

Харпър Ли е родена и израства в Монровил. След като завършва държавното училище в Алабама, тръгва по стъпките на баща си, местен адвокат, и се записва да учи право, но напуска юридическия факултет отива в Ню Йорк, за да започне писателска кариера.

Ли пише няколко разказа преди да се захване с „Да убиеш присмехулник“. Тя преработва повече от две години романа, въпреки че е одобрен от един издател. На 34 г. Ли публикува романа. Издателството не възлага много надежди на книгата, но творбата веднага постига невероятен успех. През 1961 г. писателката е удостоена с наградата Пулицър. В следващата година по книгата ѝ е направен едноименен филм.

Въпреки тежкото й здравословно състояние, Харпър Ли издаде миналата година книгата "И страж да бди на пост" - продължение на класиката „Да убиеш присмехулник“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Фрагменти“-те на Цветан Казаджиев
„Фрагменти“-те на Цветан Казаджиев
ООН: Най-малко 340 деца мигранти са се удавили в Средиземно морe
ООН: Най-малко 340 деца мигранти са се удавили в Средиземно морe